Всички искаме да мислим за леглото у дома като за най-чистото място на света. Още повече, когато полагаме неимоверни усилия това да е така – сменяме спалното бельо често, къпем се преди лягане и никога не лягаме с дрехите, с които сме били навън цял ден. Истината обаче се оказва съвсем друга и дори и да не сте готови за нея, ние така или иначе ще я споделим с вас.

Ново изследване показва, че леглото, в което си лягат хората е по-мръсно от това на шимпанзетата. Съвсем правилно прочетохте! Искате ли да си вземете душ точно сега, защото ние искаме!

Инфромацията идва направо при нас от Държавния университет в Северна Каролина и екипът от учени, които взели проби от „леглата“ на 42 шимпанзета в Танзания, като ги тествали за наличие на микроорганизми. Това, което изследователите открили, на пръв поглед не звучи никак стряскащо – мястото, на което спят човекоподобните маймуни е много по-различни от това на хората. На второ четене разбираме, че в леглото на шимпанзето не са били открити фекални, орални или кожни бактерии, докато в човешкото всичките три са били налични.

Снимка: istockphoto.com

Повечето хора смятат, че мръсотията в леглото идва от външни източници, като дрехите, но всъщност то се замърсява от самите нас в голямата си част. 35% от бактериите в човешките легла са с произход от собствените ни органи, включително фекални, орални и кожни бактерии“, отбелязва Меган Тьомес – автор на изследването и докторант в Държавния университет в Северна Каролина.

Казано с други думи – ние сами „цапаме“, без дори да го осъзнаваме. При шимпанзетата този вид бактерии не присъстват там, където спят, по простата причина, че те живеят навън и спят в естествената си среда. Прекарвайки много от времето си вкъщи, хората събират тези микроорганизми в своите домове и легла. При човекоподобните маймуни има и друг фактор, който също играе голяма роля – шимпанзетата сменят леглото си периодично, което означава, че бактериите нямат достатъчно време, за да се настанят удобно.

Снимка: istockphoto.com



Добрата новина е, че хората съжителстват с тези микроорганизми в едно легло от незапомнени времена и за негативен ефект върху здравето и живота ни не може и да става дума!