.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Колко яйца да изядем на Великден

д-р Вергиния Николова | преди 4 години
374250.jpg
Снимка: sxc.hu
Полезни и много вкусни, обаче не повече от 3 яйца

Боядисаните яйца на Великден са подаръци за близките и за всички на празничната трапеза. Яйцата са символ на жизненото начало. Всъщност, яйцето е най-голямата яйцеклетка.

Червените яйца са използвани като обреден елемент за предпазване от болести

във Великденския празничен цикъл. С първото боядисано яйце - винаги червено, майката е потърквала лицето на всяко дете, като е изричала благословия за здраве и жизненост: "Да си здраво, бяло и червено".

Боядисването на яйца по Великден е запазен обичай и до днес, който продължава да ни радва и въодушевява при премерване на силите в търсенето на яйце - бияч. Малката утеха, ако са ни счупили яйцето е, че веднага можем да си го обелим, посолим и изядем.

Изключително полезно е всяко едно яйце, заради високото съдържание на протеини,

на витамин А, витамин В1, витамин В2, калций, фосфор, желязо и мед.

Колко яйца да изядем на Великден?

Децата и здравите възрастни с активен живот могат да си позволят да изядат 3 яйца, но не едно след друго, а разпределени в храненията през целия ден. Всеки човек, който знае, че има високо ниво на холестерола и хората, които са алергични към яйцата, по-добре е да не ги консумират.

Яйцата са от бързо развалящите се храни. За боядисване ги варете около 15 минути. Независимо че ги съхранявате в хладилник, не яжте от боядисаните яйца след празниците.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?