Музиката предизвиква трептене и повдига  вибрациите на организма. Наш е изборът какво да пеем, свирим или да слушаме, т.е как да трептим. Затова и ходим на концерти, а  въздействието им е добре познато чувство за нас.

Музиката отдавна е прилагана за уравновесяване на мислите и чувствата

и обратно - престане ли да пее човек по-лесно се разболява. Има много препоръки например, точно когато сме неразположени да се съсредоточим и да попеем за себе си. Веселата музика се отразява здравословно върху организма. За хороводните песни от нашия фолклор се знае, че премахват песимизма, докато тъжните, могат да го обезверят и разболеят. Музиката притежава тази сила да трансформира емоционалното състояние. Затова не трябва да се оставяме да ни повлече тъгата и отчаянието. Да бъдем осъзнати и да преграждаме пътя за тези настроения.

Индивидуално е влиянието на музиката върху отделния човек

Има хора, които обичат звука и свиренето на китара, други на цигулка, трети предпочитат флейтата. Ако се вземе тон "до” вярно, ще се почувствате успокоени. Всеки може да провери тази истина. Препоръката е преди да пее, човек да изправи гърба си, да помисли разумно за живота си и да вземе правилния тон, т.е. да го изпее. Има истина в поговорката:

Който пее, зло не мисли

Аз добавям, че щом пееш, дори да си болен, ще оздравееш.