Вегетарианската диета притежава редица ползи за здравето и фигурата, но не всички растителни диети са така полезни и ефективни, сочат резултатите от ново проучване в "Journal of the American College of Cardiology".

Хората, които спазват вегетарианска диета, но консумират много рафинирани храни и захари, имат значително по-висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, отколкото вегетарианците с по-малко подобни храни в диетата.

"Повечето изследвания за вегетарианската диета сочат, че обикновено хранителният режим предпазва здравето от сърдечно-съдови заболявания, но не отчитат качеството на растителната храна", коментира ръководителката на изследването Амбика Сатия от "Harvard T.H. Chan School of Public Health".

В трите изследвания от проучването сред хората на подобни диети, учените установили колко са развили сърдечни заболявания през това време. От 210 298 души в проучванията, 8631 придобили заболявания на сърцето за 20 години, поради запушване на артерията към сърцето.

Учените разделили участниците на 10 групи в зависимост от вида на растителната диета с режима. Хората, които приемали полезни храни като пресни плодове, зеленчуци и ядки, имали 25% по-малък шанс да развият сърдечно-съдови заболявания от останалите, приемали малко от този тип храна.

Хората, чиято диета включва по-вредни растителни продукти като рафинирани зърнени култури, захар и пържени картофи имали 32% по-висок шанс от развитие на сърдечно-съдови заболявания от останалите, приемали минимално количество от тези храни.

Съветът на специалистите е необходимост от промяна в начина на хранене и преминаване към по-полезни алтернативи. Американската асоциация за сърдечни заболявания препоръчва диета с пресни плодове и зеленчуци, ядки, нерафинирани зърнени храни и нискомаслени продукти.