Проучванията сочат, че около 20% от възрастните и до 24% от децата имат ниски нива на витамин D. Най-рисковите групи, при които дневният прием на витамин D на таблетка е препоръчителен, са бременните жени, децата до петгодишна възраст, възрастните над 65, хората с по-тъмна кожа, както и тези, които не излагат достатъчно кожата си на слънчева светлина.

 

#Как въздейства недостигът на витамин D върху организма

Известно е, че на север (Великобритания и скандинавските страни), където времето обикновено е мрачно и дъждовно, хората най-често страдат от дефицит на витамин D. Същото се отнася и за възрастните и децата, които прекарват дълго време пред мониторите на компютъра, таблета или лаптопа, в затворени помещения, лишавайки тялото си от игри навън и слънчева светлина.

Специалистите посочват, че недостигът на витамин D въздейства на различни нива върху нашия организъм – като се започне от растежа на костите и се стигне до настроението.

Много лекари предупреждават, че дефицитът на витамин D при бременни жени увеличава риска за бебето от сериозни здравословни проблеми, които могат да се развият в бъдещето. Витамин D е от съществено значение за нормалното развитие на бебето в началото на неговия живот, и ако жените не приемат достатъчно от него по време на бременността си, децата им биват изложени на по-голям риск от рахит (макар и по-рядко в наши дни), диабет тип 1 и дори шизофрения по-късно в живота си. Всички тези заболявания са свързани с ниските нива на витамин D по време на бременност.

Витамин D можем да си доставим и чрез консумацията на някои храни, каквито са: рибата (сьомга, сардина,скумрия), зърненитe храни, червеното месо, яйчният жълтък, сиренето и млякото.

#Какви са настоящите изисквания на СЗО

- Актуалните препоръки за здравето са, че всички бременни и кърмещи жени трябва да приемат ежедневно добавка, която съдържа 10 микрограма витамин D, за да се гарантира пълноценната доза витамин D, необходима за растежа и развитието на детския организъм.

- В допълнение към това, всички бебета и малки деца от шест месеца до пет години трябва да приемат ежедневно добавка, която съдържа витамин D под формата на капки в количество от 7-8.5 микрограма.

- Бебетата, хранени с адаптирано мляко, нямат нужда от подобни капки, тъй като всички адаптирани млека са обогатени с витамин D. Това обаче не важи за кърмените бебета. Според Световната асоциация на педиатрите кърмените бебета трябва задължително да приемат витамин D от едномесечна възраст до навършването им на 1 година, в случай, че майката не е взимала витамин D по време на бременността.

- Експертите също така подчертават необходимостта от хранителна добавка витамин D от хора, навършили 65 годишна възраст, както и от хора, живеещи в по-мрачни и дъждовни райони по света.

#От колко слънце се нуждаем?

- Експертите са единодушни, че за производството на витамин D в тялото е необходимо толкова излагане на слънце, колкото кожата да не се зачерви. Т.е. 10-15 минути са напълно достатъчни.

- Специалистите обаче не пропускат да отбележат, че докато слънцето се явява основен източник на витамин D, то е и главната причина за рака на кожата. Така че, когато се излагате за по-дълго време под слънчевите лъчи, не забравяйте да покривате и защитавате кожата си с необходимите слънцезащитни продукти с висок слънцезащитен фактор, да носите шапки и светли памучни материи.

- Няколко минути на слънце всеки ден през пролетните и летните месеци, са напълно достатъчни за производството на достатъчни нива на витамин D в организма, които могат да стигнат и за през зимните мрачни сезони.