Човешкото тяло така е устроено, че е предвидено да бъде съвсем леко алкално. При здрав човек рН на кръвта е 7,365. В идеалния случай, човешкото тяло би трябвало да има рН между 7,0 и 7,4 в основните телесни течности – лимфа, гръбначно-мозъчна течност, кръв. Единственото изключение е солната киселина в стомаха с рН 1,3. По принцип, в слюнката има повече киселина, отколкото в кръвта. Оптималната рН на слюнката е над 7.

Съществува домашен тест за киселинността на слюнката и на урината. Може да се направи с хартиени тест лентички за измерване на рН. Ако през целия ден рН на слюнката е между 6,8 и 7,2+, това показва, че тялото работи в рамките на здравословните норми. При по-ниски стойности от 6,8, алкалните резерви в тялото са недостатъчни. Сутрешната урина е малко по-киселинна и рН варира между 6 и 6,5. Резултатите от рН на урината показват доколко тялото поддържа баланса на рН на кръвта.

Болести на стереенето от киселинност

Като цяло се приема, че киселинността е основна причина за болестите на стареенето. д-р Пол Яник (Пасадена, САЩ) установява, че вътрешноклетъчното усвояване на хранителните вещества значително намалява, когато рН е под 6,8. Още през 1931 година д-р Ото Варбург за първи път описва връзката между киселинна среда и растежа на туморни клетки. Днес със сигурност се знае, че много по-вероятно е за едно киселинно тяло да развие рак, артрит, сърдечно-съдови заболявания, за разлика от тяло с нормално рН. Кръвното налягане, холестеролът, кръвната захар, състоянието на имунната система, също се отклоняват от нормата при кисело рН.

Продължава с баланс на рН чрез алкална диета>>>

Алкализираща диета

Колкото до диета, която може да помогне на тялото да стане алкално, това са вегетарианският и дори вегански начин на живот. Пресните плодове и зеленчуци, ядките и семената са за предпочитане, поради алкалния им потенциал. Суровите зеленчуци и суровите плодове се препоръчват, защото произвеждат кислород, за разлика от термично обработените, а липсата на кислород в клетките създава кисела среда. 

Реално киселата среда е среда без кислород, затова обездвиженият начин на живот допълнително подкиселява физиологичната среда в тялото. Ежедневната физическа активност и редовното пиене на чиста вода помагат да производството на кислород, респ. за балансирано рН в тялото.

В списъка на храните с алкален ефект върху организма са: лайм, лимон, тиква, глухарче, броколи, репички, целина, зеле, домати, краставици, кълнове, зелено листни зеленчуци, спанак, маруля, моркови, карфиол, чушки, чесън, авокадо, тиквички, сладки картофи, зелен фасул, гъби, праскови, папая, зеленчукови сокове, круши, манго, кокос, череши, зехтин, тиквени семки, бадеми, сусам, джинджифил, суров кромид лук, магданоз, ряпа, киви, ананас, фурми, ягоди, грозде, къри, канела.

Храните, които трябва да се избягват са: месните и млечни продукти, рафинираната захар, алкохолът и кофеинът.