Защо ли се умиляваме се от розова блузка, шапка, пухена играчка или възглавника в розов; за важна делова среща посягаме към строгия сив костюм; за релаксация отиваме на синьото море или в зелената планина. Отговорът е, че си добавяме това, което ни липсва.

Когато сме в пълно здраве - без болки и психически сътресения, цветовете не ни влияят

Тогава стабилност, работоспособност, благоразположение съществуват независимо от обстоятелствата, включително и цветовете около нас.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Много преди науката да признае влиянието, което оказват ултравиолетовите и инфрачервени лъчи върху тялото, е имало терапевти, които са лекували пациентите с помощта на цветовете.

Хромотерапия за повдигане на настроението

Неслучайно белият цвят е предпочитан от хора, които са постигнали хармония. Белият цвят е синтезът на седемте цвята. Това е най-добрият цвят за дом, чиито обитатели желаят спокойствие и добро настроение. Ще чуете и коментар, че да си боядисаш стените в бяло е липса на всякакъв вкус. 

Боядисайте стените вкъщи с най-подходящите за вас цветове. Може да използвате цветни пана.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Зеленото е идеалният цвят за стая за отдих

Зелено стимулира креативността и премахва напрежението. Намалява ефекта на стреса при агресия. 

Лилавото подобрява мозъчната дейност, активира интуицията и вдъхновението. Подходящ за място, където се извършва интензивна работа.

Синьото има отпускащ и успокояващ ефект при жени, които страдат от безсъние. Помага при преодоляване на страховете. Сребристосините тонове се смятат за идеални за спалните помещения, в които възстановяването от умората е още по-ефективно.

Бъдете внимателни със синия и особено с тъмносиния цвят. Когато се чувствате зле, могат да ви въздействат потискащо.

Червеното, заради неговия стимулиращ ефект се препоръчва на жени, когато страдат от липса на енергия. Стимулира процесите на учене и концентрация

Червеното повишава волята и постоянството

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Яркочервените стени изглеждат много ефектно, но когато поживеете и съмвсем малко в такава стая, буквално ще ви влуди. В малки дози червеният цвят в интериора създава празнично настроение.

Оранжевото е полезен цвят цвят в случаи на нервно изтощение. Повишава радостта, желанието за живот и действие. Идеален е в случаи на хронична умора. Стая в този тон, предназначен за обучение, може да представлява чудесно място за постигане на добри резултати.

Жълтото е ефективно при емоционална нестабилност, защото излъчва радост, доверие и повдига самочувствието. Потиска страховете и облекчава главоболието. Намалява тревожността и спомага срещу депресията.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Когато ви е мрачно настроението, може да го повдигнете с изобилие от жълти или оранжеви цветове. 

Добавете цвят на собствения си живот

Употрабета на различните цветове зависи от личната креативност и вкус, който може да се прояви в домашния интериор, дрехи и аксесоари, предмети, цветни камъни и картини, декорации и бижута.