Веднага с поставянето на мобилния телефон до ухото влизате в обхвата на електромагнитното поле, излъчвано от антената му. Тези вълни преминават през мозъка. Без да изпадате в паника, но е важно да обръщате внимание колко продължително говорите по GSM-а. 

За безвредно говорене с мобилен телефон специалистите препоръчват до 3 минути на два часа. Важно е да се знае, че в началото на установяване на връзката излъчването на електромагнитни вълни е най-силно. Точно тогава антената на вашия телефон търси мрежа и излъчва с максимална мощност. Подобен ефект има и при лоша връзка, когато говорите в мазе, асансьор, подлез или тунел. Затова дръжте телефона на известно разстояние от главата, докато се осъществи връзката.

Сред възможните заболявания, свързани с използването на мобилните телефони учените посочват детската левкемия, мозъчен тумор, главоболие, безсъние, нервно разстройство с намаляване на паметта и влошаване на концентрацията. Децата са по-уязвими от действието на електромагнитните вълни. В Гърция вече са забранили монтиране на базови станции/GSM-клетки на разстояние по-малко от 300 м от училища и детски градини. Френските неврохирурзи обясняват по-големия брой на тумори в дясната част на мозъка с по-честото използване на дясната ръка при провеждане на телефонни разговори.

Излъчването на различните мобилни телефони не е еднакво. Смартфоните имат две или повече антени, за допълнителните честоти на 3G или Wi-Fi. Добрата новина е, че когато ги ползвате като "компютри” - да прочетете пощата си, да изпратите SMS или да посетите социална мрежа, да разгледате уебсайт, емисиите им остават по-безвредни. Причината е, че ги държите в ръцете си, т.е. по-далече от мозъка.

Нещо, което бихте могли лично да контролирате:

- Да намалите времето на провежданите разговори чрез по-кратки обаждания. Препоръчва се да правите пауза около 40 минути между два разговора по GSM. Експертите смятат като безопасно сумарно време за GSM-разговори до 20 минути на ден. 

- Да отдалечите мобилния телефон максимално от главата, особено при набиране на номер до установяването на връзката. По-продължителните разговори повишават температурата на мозъка. На термография се вижда затопляне на тъканите около ухото, на което държите мобилния тeлефон. 

- Да използвате хендсфри устройство по време на всеки разговор, не само по време на шофиране. 

- Да не носите мобилния телефон в джоба на ризата или във вътрешен джоб на сако, защото тогава е налице опасна близост до сърцето и другите важни органи. Не бива да носите мобилен апарат и в джобовете на пантолони, поради близостта им до половите органи.

Нивото на излъчване по SAR (Specific Absorbtion Rate) - специфично ниво на поглъщане е радиацията, на която човешкото тяло се излага при използване на мобилен телефон. Приетите стандарти за допустима граница на радиочестотна енергия от клетъчен телефон за Европа и някои други държави е 2 W/кг (вата на килограм телесна маса). Мобилен телефон, който отговаря на това ограничение, се счита за безопасен.