Алергичният ринит протича със сърбеж в носа, пристъпно кихане и бистра секреция, които затрудняват ежедневието и съня. Силно изразената секреция от носа и очите притеснява страдащите с усещането, че постоянно човек е болен. Това пречи на личностната реализация.

Не позволявайте на алергията да управлява живота ви 

За установяване кой е алергенът, специалистите разпитват за историята и давността на алергията в семейството - начин на живот, среда, навици. Експертите са на мнение, че алергичните заболявания са по-слабо разпространени сред деца, живеещи в многодетни семейства,  и където има контакт с животни без прекомерна битова хигиена. 

Домашните кърлежи (акари) са невидими същества, които се хранят с люспички кожа, нокти, косми. Може да бъдат открити в завивките, килимите, тапицериите. Те са основната причина за респираторните алергии и отговорни за 20% от алергичните ринити.

Не самите кърлежи, а протеините в техните изпражнения, предизвикват алергията

Алергизиращият дом

Алергичният ринит често остава недиагностициран 

Някои хора си живеят непрекъснато със запушен нос. В света около 500 млн. души имат алергичен ринит. Острата сенна хрема не е животозастрашаваща, но като се задълбочат симптомите се развива астма. 

Периодът от октомври до февруари е най-подходящото време за диагностициране на алергиите

с помощта на кожно-алергични проби. Тестовете доказват кои са алергените, които трябва да се избягват. "Заблуда е, че тестуването алергизира.”, успокоително заявява алергологът д-р Людмила Ранкова.

Върху предмишницата на ръката се поставят капки от стандартизирани алергенни екстракти (полени на треви, дървета, кърлежи от домашен прах, животни, плесени, храни, лекарства, отрови на инсекти). През тях с ланцета се правят убождания на епидермалния слой на кожата. Пациентът запазва хоринзонтално положение на ръката 20 мин. до отчитане на резултата.

Положителен резултат се отчита при подуване и зачервяване на кожата с определени размери

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Още за поленовата алергия
 

Сега е сезонът пациентите да се консултират с алерголог,

защото няма полени (няма цъфтеж). Кортикостероидните и антихистаминови шпрейове и капки за нос потискат и маскират алергията. Те само облекчават симптомите на алергичния ринит.

"Симптоматичните лекарства не лекуват, ако не се направи имунотерапия. Тя променя имунната система трайно.” - мнение на д-р Тихомир Мустаков, алерголог. 

Десенсибилизацията лекува причината на болестта

Методът са състои в приемане на пречистени и стандартизирани алергени, чието количество постепенно се увеличава, докато се развие толеранс. След като се достигне максимално поносимата доза, индивидуална за всеки пациент, лечението продължава с поддържаща доза за 3 до 5 год.

Извършва се по два начина :  

%3