Ако ви предстои пътуване и сте предвидили всичко, което би могло да ви потрябва като се започне от дрехите, козметиката и се стигне до храната и напитките, то в никакъв случай не забравяйте да напълните пътната аптечка с медикаменти. Просто никога не знаете какво може да ви потрябва и за тази цел трябва да се подготвени за всяка ситуация.

Преди всичко преценете какъв тип ще бъде пътуването – сред природата, в планината или на море, тъй като това е един от критериите, който ще определи съдържанието на аптечката. Ако сте замислили почивка на море е хубаво да предвидите повече лосиони против изгаряне, ако сте се запътили някъде сред природата хубаво би било да носите противоалергични средства и т.н.

Това, което е задължително да съпровожда всяко пътуващо семейство:

- бинтове, марля и лепенки в различни размери (в аптечната мрежа можете да ги намерите в изобилие от размери, цветове и модификации)
- етилов спирт за почистване на рани
- слънцезащитни лосиони и мазила (отнасят се не само за любителите на плажа, а и тези, които са запалени планинари)
- аналгетик за облекчаване на болката
- задължително е да сложите в аптечката и медикаменти с противоалергично действие
- медикаменти против повръщане (съществуват такива, които се приемат преди самото пътуване за да бъде избегнато повръщане, но има и такива, които се поемат по време на път с цел да облекчат замаяността и главоболието)
- торбички за повръщане
- медикаменти против диария
- балсам за устни (ако е по-студено времето и сте на ски)
- сапун и мокри кърпички
- средство против насекоми

Ако някой от семейството е предразположен към определени заболявания, морска болест или има алергии свързани с посещаването на определени местности, които влизат в маршрута ви е добре да помислите за тях и да добавите необходимите медикаменти и лечебни средства в пътната аптечка.

Остава да ви пожелаем леко и безаварийно пътуване!