#Диария
Най-честият виновник за менструалната болка е производството на простагландини от организма – хормоноподобни субстанции, които причиняват контракции на матката по време на месечния цикъл, за да осигурят изхвърлянето на менструална кръв и тъкани от организма. Освен това те предизвиквате спазми в долната част на стомаха, които от своя страна стават повод за диария. За щастие проблемът има своето решение, и то е да държите таблетки против диария в чантата си по всяко време. Ограничете и храните – консумирайте такива, които оказват запичащ ефект – препечени филийки, бял ориз, банани.

#Покачване на телесната температура
Случвало ли ви се е, по време на менструация, да се събудите потни, да ви е много горещо и да имате повишена температура? Това е така, поради големите колебания в нивата на хормоните, които се случват по време на месечния цикъл. Нивата на прогестерона и естрогена се понижават, след което отново се покачват – това може да доведе до неадекватна функция на хипоталамуса. Вследствие на непрестанно менящите се хормонални нива мозъкът ви регистрира фалшиво повишаване на телесната температура. В резултат на това започвате да се потите и да чувствате, че ви е горещо. Повишаването на температурата е в резултат и на производството на прогестерон. Интересното в случая е, че повишаване на телесната температура може да се наблюдава дори и непосредствено преди появата на менструацията. Това се обяснява с факта, че когато настъпва овулацията, температурата на тялото се покачва, макар и много леко, но достатъчно, за да почувствате гореизброените симптоми на неразположение.

#Възпаление
Хормонът прогестерон предизвиква цяла гама от реакции в женския организъм с различна степен на проявление – от болки в гърдите и подуване на корема до обилно кръвотечение. Проучвания сочат, че около 2/3 от жените изпитват някаква определена болка в гърдите по време на цикъл, което обикновено е нормално явление. Прогестеронът също може да причини задържане на течности и забавяне функциите на дебелото черво, което от своя страна води до чувство на ситост и липса на апетит. Други симптоми включват предменструално акне, промени в настроението и умора. При някои жени се наблюдава силен спад на естрогена, което, в началото на периода, може да предизвика мигрена и безсъние.
Внимание! Не предприемайте сами мерки за преодоляване на гореспоменатите симптоми на неразположение. Личният лекар ще ви даде най-вярна и адекватна насока, както и съвет за облекчаване на съответното дискомфортно състояние.