.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Какво се случва в тялото ни под влияние на алкохола

д-р Вергиния Николова | преди 3 години
2110898520.jpg
Снимка:Thinkstock/Getty Images
Мускулна слабост, главоболие, карциногенен ефект, нарушена координация, дехидратация и още

Бързо след консумацията на чаша алкохол той се абсорбира и попада  в кръвта. Веднага достига до мозъка в хипофизната жлеза и блокира отделянето на антидиуретичния хормон  - вазопресин. Това води до повишаване на продукцията на урина. Поради тази причина, пиещите алкохол по-често ходят до тоалетната. Например, 250 мл концентриран алкохол кара тялото да изхвърли около 1 л вода, т.е. обем 4 пъти повече от приетата течност.

Още след първите 15 минути от пиенето на алкохол ензимът алкохолдехидрогеназа започва да преработва алкохола в други биологично нетоксични съединения, но и в ацеталдехид (веществото, което предизвиква махмурлук). Много скоро се получава замайване с чувство на щастие. Когато черният дроб не може да смогне с производството на алкохолдехидрогеназа, човек се напива. 

Последващи ефекти от консумирания алкохол, познати като махмурлук:

Жажда и суха уста 

Алармените сигнали на тялото, за да се компенсира обемът загубена течност.

Главоболие 

Появява се в резултат на дехидратацията - опъване на мембраните, които свързват самия мозък към черепа; оток на мозъка като реакция на възпаление срещу токсичните разградни продукти на алкохола; понижени нива на калий и магнезий.

Мускулна слабост и нарушена координация

В резултат на изчерпване на енергийния източник - гликоген в черния дроб, защото алкохолът го превръща в глюкоза и го изхвърля с урината.

Повръщане 

Усилената секреция на солна киселина в стомаха кара нервите да изпращат сигнал до мозъка, че съдържанието в стомаха е опасно за тялото. Може да последва и диария с липсата на апетит.

Различните напитки имат различна концентрация на конгенери - токсични бипродукти от ферментацията. Повече от тях има в червеното вино, бърбън, бренди и уиски. Бялото вино, водка и джин имат по-малко конгенери и симптомите на махмурлук от тях са по-леки.

Редовната употреба на алкохол прави устата, фаринкса и хранопровода по-податливи на ракови заболявания. Алкохолът увеличава карциногения ефект на никотина при пушачи.

Газирането на бирата помага на алкохола да отиде по-бързо в кръвта. Твърд алкохол след бирата дава на тялото по-малко време за адаптация. По същата причина човек се опива по-бързо от шампанско.

Шофирането с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 до 1,2 промила не е престъпление, но е административно нарушение. Шофирането с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила е престъпление и се наказва с наказанието, предвидено в Наказателния кодекс.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пускате ли снимки на децата си в социалните мрежи?