Медът от манука е вид мед, който се произвежда от пчели, събиращи нектар и цветен прашец от манука - храст, подобен на чаено дърво, който расте в дивата природа в девствените земи на Нова Зеландия. Всички знаем колко е полезен обикновеният мед и колко широко приложение има при лечение, но този от манука учените вярват, че е най-мощният, познат до днес. Бори се успешно с бактериални инфекции, антибиотичната резистентност, има противоракови свойства и може да бъде прилаган върху кожата при различни наранявания и изгаряния.

Снимка: istockphoto.com


Най-важният антибактериален компонент, който има медът от манука, е метилглиоксал (MGO), който е с висока концентрация, за разлика от други видове мед, където не присъства в същите количества.


Антибактериални свойства
Всеки вид мед притежава подобни свойства, но при меда от манука те да действат два пъти по-бързо и ефективно, благодарение на високата концентрация на метилглиоксал в него. От десетки години той е използван като домашно средство за лечение на болки в гърлото. Доказано е, че той е ефективен за предотвратяване на растежа и разпространението на стрептокок бактерии, отговорни за причиняване на болки в гърлото.

Естествен имуностимулант
В сезона на настинките и гриповете все повече хора търсят алтернативни методи, с които да повишат имунитета си. Този вид мед е чудесна идея – може да слагате по 1-2 лъжички в сутрешния си чай, за да предотвратите настинка. В същото време топлата напитка ще придобие приятен сладък вкус и аромат.

Снимка: istockphoto.com


Подобряване на храносмилането и съня
Подуването на корема и къркорене на червата е често срещан проблем. Съдържащите се естествени пребиотици в меда от манука спомагат за подобряване на храносмилането и предотвратяване на подуването. Една лъжичка, поставена в чашата с мялко преди сън пък ще насърчи по-здравия и дълбок сън.


Противоракови свойства
В меда от манука се съдържат няколко защитни съединения като феноли. Проучване показва, че интравенозна инжекция с меда намалява туморния растеж с 33% при кожен рак и рак на гърдата.

Външно приложение
При лечение на рани, леки изгаряния и кожни раздразнения може да нанасяте 2 пъти на ден тънък слой от меда. Има свойството да изсушава кожната лигавица и така лишава патогенните бактерии от вода, нужна за нарастването им. Киселинността, която притежава мануковият мед пък възпира развитието на бактерии.

Снимка: istockphoto.com

Мед от манука можете да купите от био магазините, но се подгответе за високата му цена. Тя може да достигне 400 долара за килограм, ако е международно признато качество. Добрата новина е, че този вид мед е единственият, върху опаковката на който е отбелязан индекс за степен на антибактериално действие.