.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Какво още за кафето

Вергиния Николова | преди 7 години
Какво още за кафето
Снимка: sxc.hu
Най-новите изследвания са върху другите му съставки, след като от него е извлечен кофеина

Противно на всяка логика, ние обичащите кафе, не се замисляме за това дали е красива тази напитка – та тя е скучно черна. Сладка ли е – не, дори нагарча. Мирише ли  - уаууу! неустоимо е уханието на кафето! Едва ли ароматът му е единственото качество, което ни кара да посягаме към него, когато искаме да се откъснем от ”зацикляне” в проблем или преди да запретнем ръкави за нова работа или проект.

Кофеинът, като негова основна съставка, е изучен

от физиолози, фармаколози, биохимици от преди век и половина. Доказани са рецепторите върху които действа, както и тяхното разположение. Знае се защо и как кофеинът ни стимулира, тонизира, ободрява, подобрява дишането и усилва диурезата.

Най-новите изследвания обаче са върху другите съставки на кафето, след като от него е извлечен кофеина. Резултатите от тяхното действие показват, че

и без кофеин кафето има положителен ефект върху настроението и познавателната дейност

съобразителност, комбинативност, памет. При тези експерименти с кафето са доказани и антиоксидантните свойства на съдържащите се в него многобройни съединения като ферулова киселина, кафеена киселина и хлорогенни киселини.

Намирам известна аналогия във фактите от изследването на кафето с тези от търсенето на биоактивното вещество на валерианата, при което се оказа, че не е възможно да бъде изолирано и синтезирано определено съединение, защото успокояващият ефект се дължи на комбинацията от веществата в извлека от корените на валериана официналис.

Повлияна от информацията, която съм прочела за кафето досега, аз пия по 2 кафета на ден. Винаги след кафе пия много вода, защото се съобразявам  с

препоръчваната формула 1 чашка кафе + 2 чаши вода.

А и като жена с рискове за остеопороза, добавям към кафето неизменното облаче мляко или течна сметана.

Бъдещите научни изследвания ще доказват нови потвърждаващи или оспорващи факти за ползата от кафето, а дотогава аз оставам в категорията хора, които обичат кафето, но не злоупотребяват с него.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?