Спирометрията е измерване на дихателния обем на човек. Със специален апарат - спирометър се измерва вместимостта на белите дробове, т.е максималния обем въздух, който човек може да издиша след дълбоко вдишване. Това е диагностичен метод, с който специалистите по белодробни болести се ориентират до каква степен е увредена дихателната функция.

Средният обем въздух на един мъж (в съображения влизат различна възраст и ръст) е около 3 литра

При астма, хроничен бронхит, рак на белия дроб, ХОББ - хронична обструктивна белодробна болест и при дългогодишните пушачи дихателният обем значително намалява. Статистическите данни показват, че 50% от хората с ХОББ не знаят за болестта и не се лекуват. На днешния ден - Световен ден на спирометрията 2012, апелът на доц. д-р Владимир Ходжев беше:

"Изследвайте белия си дроб и спрете да пушите”

В резултат на дългогодишно тютюнопушене въздухоносните пътища се стесняват. Появява се "тютюнджийска” кашлица, за очистване на секретите от възпалителния процес. Организмът изразходва допълнително енергия, за да изхвърли отработения въздух навън срещу по-високо съпротивление. Затова се прави аналогията, че

гайдарите свирят на духов инструмент и използват енергията си за свирене, а пушачите изразходват всичките си резерви за дишане.

По този повод гайдарите от смолянската група "101 каба гайди” свириха на открито в центъра Пловдив, които можах да чуя на живо. Възхитих се от техния талант, който може да се изяви при наличие на доста добър капацитет на белите дробове.

Освен това организаторите бяха осигурили възможност в два пункта в града за тези хора, които желаят да могат да си направят безплатни спирометрии.

Българското дружество по белодробни болести обръща внимание върху

основните причини за спирометрично изследване:

  • Чувство за недостиг на въздух при изкачване на стълбите
  • Задъханост в последно време
  • Шумно дишане и кашлица от месеци или от години
  • Изпитване на болка при вдишване и издишване

Как се извършва спирометрия може да видите тук>>>