.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Какво е редно да направим при започващ инсулт

д-р Вергиния Николова | преди 3 години
2110916441.jpg
Снимка:Thinkstock/Getty Images
Световен ден на мозъчния инсулт - всяка година на 29 октомври

За много хора, получили инсулт, изходът е фатален, а преживелите често остават с различна степен на инвалидност. При по-тежките случаи се налага допълнителна ежедневна помощ в бита. В половината от преживелите инсулт се нарушава в различна степен и говорът.

Признаците, че започва мозъчен инсулт са: хипертония, главоболие, внезапна слабост, изтръпване на лицето, ръцете и краката, обикновено от едната страна на тялото. Може още да накарате човек да се оплези и ако езикът му е изкривен или се отклонява в едната или другата посока, това е още един признак на инсулт. Поискайте да ви каже ясно трите си имена, да ви се усмихне или го помолете да вдигне двете си ръце. Ако има затруднения с една от трите "задачи", обадете се на тел. 112 и разкажете какво сте установили.

Добре е повече хора да знаят за тази лесна проверка на състоянието при започващ инсулт, за да потърсят професионална медицинска помощ в първите 3 часа. Така се увеличават шансовете за почти пълно възстановяване след това.

Подробно за профилактиката на мозъчния инсулт прочетете в следващата статия:

Срещу мозъчен инсултС какво да се храните и как да мислите

 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Къде ще ходите на море тази година?