Листата на кресона са сочни с пикантен и свеж вкус, който донякъде напомня на хряна. Те са богати на витамини: С, Р и от групата В, калций, магнезий, йод и желязо. За негова родина се смята Персия. В древността се е използвал като билка за сън, която успокоява нервната система. Препоръчва се при намалена функция на щитовидната жлеза, заради съдържанието на йод. Притежава антиоксидантно действие и стимулира храносмилането.

Използва се варен със зеленолистни зеленчуци и с картофи в крем-супи. Подходящ е за салати с авокадо и сосове за риба, както и за украса с печено месо и дивеч. Някои автори наричат кресона - природна суперхрана.

Кресон (Lepidum sativum) на практика не може да се отглежда в домашната градинка с подправките, защото расте най-добре в плитки водоеми и особено при варовити извори.