Зимата е сезонът на горещите чайове. И в нашия офис сега предпочитаната напитка е чаят, наред с топъл шоколад или димящо ароматно кафе. Разбира се, пием всякакъв чай, в най-разнообразни комбинации.

  • Билковият чай
може да бъде от един вид растение, обаче когато е комбиниран, ни осигурява силата на няколко билки. Едни от тях са като балсам за храносмилателния тракт (жълт кантарион, мента, лайка). Други - успокояват нервната система  (маточина, лайка, лавандула, мащерка) или облекчават дишането (риган, подбел, липа, градински чай), а някои възстановяват хормоналния баланс (бял равнец, магарешки бодил).
  • Зеленият чай

се предлага в най-причудливи форми с прекрасни екзотични аромати на жасмин, лайм, канела. Той притежава неоспоримо въздействие върху чернодробната функция, жлъчната секреция, понижава ”лошия” холестерол, тонизира кръвоносните съдове, предпазва от инфаркт и е с антиоксидантно действие.

  • Черният чай
с богатото съдържание на танин може да съперничи на кафето като тонизираща и ободряваща напитка. Има противовъзпалително действие като стимулира имунната защита. Изследвания показват, че нормализира хормоните на стреса и  забавя стареенето на кожата, подобрява дейността на бъбреците и детоксикира организма.

Важно за чая

  • Проверявайте годността на чая върху опаковките. Етеричните масла, флавоноидите, съдържащите се в чайовете, се губят и променят с течение на времето.
  • Пийте само току-що приготвен чай. Битува мнение, че няма нищо по-лошо от стар чай.
  • Не използвайте многократно пакетчетата. Веднъж използвани, с тях може да си направите единствено компреси за уморени очи върху клепачите.
  • Най-добре е да изпиете чаша топъл чай половин час преди хранене.
  • Пийте всякакви чайове. Редувайте ги. Така ще си доставите от уникалните им качества и състав.