.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Как правилно да мием ябълките

Евгений Милов | преди 33 седмици
ябълка
Снимка: iStock
Само с вода не става - ето как да премахнете пестицидите от плодовете

Ако си мислите, че след като сте измили ябълката с вода под чешмата или отъркали в блузата, сте я почистили достатъчно добре - живеете в заблуда.

Един много прост трик ще ви помогне да премахнете пестицидите от плодовете максимално ефективно - със сода за хляб.

Резултатите от изследване на учени от Университета на Масачузетс сочат, че когато ябълките бъдат накиснати между 12-15 минути в 1-процентов разтвор на сода във вода, това премахва 80% от тиабендазола и 96% от фосмета - популярен фугницид и инсектицид, използвани в селското стопанство.

Миенето на плодовете с разредена белина или само с вода има много по-малък ефект при отстраняване на пестицидите, а изтриването на ябълките с плат изобщо не премахва въпросните химикали.

"Ако фабричното почистване на ябълките с белина е наистина ефективно, не бихме се тревожили за почистването на плодовете вкъщи, нали така? Но не е такова. Най-лесният начин да ги измием вкъщи, е с вода под чешмата, но това също не е ефективно. За да премахнете пестицидите, препоръчваме да добавите малко сода", заявява ръководителят на изследването Лиле Хе от американския университет.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?