Всяко боледуване и употреба на антибиотици, намалява количеството на полезните бактерии в червата. Естественият баланс се нарушава и се увеличават болестотворните гъбички, хеликобактер пилори, гнилостните ентеробактерии и техните токсини. Човек започва да се оплаква от болести на стомаха, тънкото и дебелото черво. Често това е причина за различни алергични реакции, защото в 70% активно работещата имунна система зависи от функционирането на нормална чревна микрофлора.

Възстановяване на полезните микроорганизми

в храносмилателния тракт, които осъществяват процесите на разграждане на храната и усвояването на градивните вещества, е възможно с консумация на кисело мляко и другите млечнокисели продукти.

Полезното действие идва от лактобацилус булгарикус - млечнокиселите бактерии

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Руският микробиолог д-р Иля Мечников е обяснил преди повече от едно столетие дълголетието на българите в миналото с редовната консумация на традиционното кисело мляко.

Силният пробиотичен ефект на киселото мляко се изразява във възстановяване на нормалната резорбция на хранителни вещества и витамини от чревната лигавица. То се препоръчва на хора с анемия, активно спортуващи, изтощени след боледуване и хора със запек.

От нови изследвания върху връзката черва - мозък резултатите показват, че пробиотиците могат да влияят на мозъчната дейност. Проф. д-р Кристен Тайлиш от Калифорнийският университет в Лос Анжелис описва полезни ефекти при безпокойство и синдрома "дразнимо черво”.

Изследването включвало 36 жени без психични и стомашно-чревни проблеми. Учените установили връзка между промяната в микрофлората на червата с промяна в реакциите и поведението.

Киселото мляко е здравословна алкализираща храна

Разбира се има и алергия към киселото мляко, но това се разпознава бързо от специалистите.

Препоръчва се да се консумира самостоятелно

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Освен източник на калций и протеини, киселото мляко стимулира фагоцитозата, подпомага развитието на нормалната чревна флора, спира развитието на стафилококите.

Киселото мляко е храна - противоотрова

Предотвратява попадането на вредни вещества от храната и от околната среда да навлизат в организма през червата.

Според принципите на разделното хранене, се съчетава със зеленчуците без съдържание на скорбяла -краставици, зеле, коприва, спанак, киселец, праз, чушки, зелен фасул.

Комбинации, които не се препоръчват са: с риба, месо, зеленчуци, които съдържат скорбяла (картофи и бобови).

Пробиотиците са микроорганизмите, които са нужни на организма

Вече има доказателства чрез използване на образна диагностика на централната нервна система, че пробиотиците могат да влияят и на други активности в мозъка, но все още не е ясно как бактериите предизвикват тези ефекти.

Произведени са разнообразни пробиотици под формата на капсули, таблетки, суспензии и спрейове. С тях човек за известно време може да попълни временния си недоимък на ползотворни микроорганизми.