.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Как фините частици от замърсяването на въздуха поразяват организма

Евгений Милов | преди 23 седмици
София
Снимка: Евгений Милов
Наночастиците навлизат в кръвта и увреждат сърцето, причинявайки инфаркт

Вдишаните наночастици от изгорелите автомобилни газове, могат да достигнат до сърцето през белите дробове и кръвта, увеличавайки риска от инфаркт и инсулт.

Изследване на учени от "University of Edinburgh" с безвредни наночастици злато проследява как вдишани през белите дробове, фините частици стигат до кръвта и се натрупват в увредените кръвоносни съдове на хората, влошавайки здравословното състояние на вече засегнатите от коронарна болест на сърцето.

"Няма съмнение, че замърсяването на въздуха е убиец, а настоящото изследване разкри мистерията за начина, по който поразява здравето", коментира проф. Джеръми Пиърсън, директор на "British Heart Foundation".

Витамини от В групата срещу мръсен въздухВисоки дози от добавките могат да коригират негативните последици от замърсяването на въздуха

Учените досега не знаеха как точно вдишаните наночастици от замърсяването стигат до сърцето, но "могат да преминат в кръвта от белите дробове за 24 часа и да бъдат открити там след 3 месеца, и се натрупват в мастните плаки от вътрешната страна на кръвоносните съдове, причинявайки инфаркт и инсулт", пояснява ръководителя на изследването Марк Милър.

Професорът по кардиология Никълъс Милс от екипа зад изследването добавя, че e необходимо да се насочи общественото внимание към "значението за намаляване на вредните емисиите във въздуха и ограниченото излагане на хората на наночастиците".

Световната здравна организация (СЗО) алармира, че замърсяването на въздуха е причина за 3 млн. случая на преждевременна смърт само през 2012 г.

София
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?