Ново изследване установи, че дълбокото дишане има много по-голямо влияние върху мозъка ни от това да се почувстваме по-спокойни и ведри.

В изследването са участвали 16 души, на които е правена електроенцефалограма по време на експериментите. Участниците са дишали от четири до шест минути в следния режим: четири секунди дълбоко вдишване с диафрагмата, две секунди задържане и четири секунди издишване. Резултатите показват показват увеличение на алфа, тета и делта вълните в мозъка.

Какво означава това?

В нормален режим нашият мозък излъчва бета вълни с честота 16-31 Hz. В това състояние ние можем да сме концентрирани и да мислим активно.

С дълбокото дишане ние понижаваме честотата на мозъка до 8-15 Hz. Това е алфа състояние, при което релаксираме. Нивото на стрес е много ниско. Алфа режимът е много подходящ за учене.

С дълбокото дишане се увеличават и тета вълните, които са в диапазона 4-7 Hz. Обикновено изпадаме в това състояние, когато сме под душа. Топлата вода и самият шум от нея действат много успокояващо. Това е състоянието, в което сме най-креативни. Ето защо хората често стигат до важни решения именно в банята.

Последният режим на мозъка е делта – честотата е под 4 Hz. Това е състоянието по време на сън. В първите две години от живота си бебетата са почти през цялото време в това състояние и затова нямат спомени от този период.

Ето защо дълбокото дишане може не само да ни успокои, но и да ни направи по-концентрирани, креативни и по-способни да учим.