Случва се и на двайсет годишна възраст да имате студени ръце или крака, защото не живеете енергично по младежки. Не се храните правилно, не спортувате или нямате положително мислене. Стресът е първият, който предизвиква спазъм на периферните кръвоносни съдове. Кръвта вместо да се придвижва през капилярите с топла струя, едва се процежда и не доставя нито храна, още по-малко топлина.

Често студените ръце са симптоми на анемия или ниско кръвно налягане, болестта на Рейно, на Бюргер, вибрационна болест. Това лесно може да се докаже при консултация с лекар.

„Леденостудени” ръце подават за ръкуване много хора, дори през топлите дни. Някои жени имат студени крака, което ги кара да спят с чорапи. Това е симптом на затрудненото придвижване на кръвта от сърцето до най-отдалечените части на тялото - пръстите на ръцете и краката.

Няма активно спортуващ човек, който да има студени ръце и крака.

Ценете ръцете си и ги пазете здрави

Причината е лошото кръвообращение

Мудната кръвоносна система работи на ниско ниво, когато има задебеляване на кръвоносните съдове от холестеролови плаки и калциеви отлагания.

Ако пиете плодови сокове, филтрирана вода, предпочитате антихолестеролова диета: без животински мазнини, сол, алкохол, ще поддържате кръвоносните съдове еластични.

Погрижете се за себе си със закалителни процедури – редуване на горещ и студен душ; водни процедури на открито и няма да бъдете в редиците на хората с лошо кръвообращение.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Периферните кръвоносни съдове ще могат да реагират адекватно на резките промени на околната температура.