Ето защо трябва да бъдем предварително добре подготвени и запознати с някои основни правила, които ще ни помогнат да съхраним здравето си по време на дългото пътешествие.

#Практикувайте йога
Практукиването на йога подпомага регулацията на жизнените функции на организма. Същевременно действа благотворно върху психическото състояние и емоционално равновесие. Чрез йога упражненията се разтягат не само мускулите, но и всички меки тъкани в тялото, като сухожилия, връзки и ставни капсули. Практикуването на йога подобрява още и баланса на мускулите на гърба и стойката. Йогата оказва още цял куп ползи за човека – понижава стреса, повишава концентрацията, благоприятства сърдечно-съдовата система, повишава имунитета и т.н. А за един човек, тръгнал на дълъг път, доброто физическо и душевно състояние са от ключово значение в моменти, когато му се налага да се изправи пред редица предизвикателства по време на пътуване.

#Инвестирайте в пяна-ролките с висока плътност
Пяна-ролкитe се използват по няколко различни начина с цел подобряване на мускулната гъвкавост и сила, облекчаване на болките в мускулите и др. Особено препоръчителни са при болезненост на гърба и краката, предизвикана от дълги преходи с раницата на гръб. Ще ги откриете в различни размери, съобразени със зоната на дискомфорт. Лесно преносими са и спокойно може да ги носите в себе си, където и да се намирате.

#Яжте повече органични плодове, зеленчуци и риба, но по-малко месо
Наблегнете на високовитаминозните храни, като плодове и зеленчуци. Консумирайте повече риба, която ще достави на организма ви необходимите и така важни за него омега 3-мастни киселини. Ограничете максимално консумацията на месо, което ще благоприятства и нивото на лошия ви холестерол. Наблегнете на тъмните зеленолистни зеленчуци и на червените плодове – те повишават жизнения тонус на организма и имунитета. Подпомагат притока на кръвта и неутрализират болките в ставите.

Важно! Никога не консумирайте миди, риба или храна на непознато място, освен ако не са пресни или сварени при висока температура. Не консумирайте зеленчуците и плодовете, освен ако не са абсолютно пресни, измити и обелени от вас самите. Консумирайте добре обработени термично или фабрично опаковани храни и преварено мляко.

#Пийте повече вода
Човешкото тяло се състои от над 50% вода (вариращи в зависимост от индивидуалността). От само себе си се разбира, че без вода човек не може да живее, но по време на път честата й консумация е задължителна. Това ще предпази организма ви от дехидратация и загуба на полезни хранителни вещества по време на изпотяването. Водата е естествен трансфер. Тя понижава вискозитета на кръвта ни. Едновременно с това водата почиства нашите органи и изчиства организма от токсини. Ако видите петна и акне върху кожата си, това е сигурен знак, че тялото ви се опитва да се очисти от нещо вредно. Припомнете си какво сте яли и дали сте пили достатъчно вода. Ако не – направете го веднага.
Важно! Консумирайте проверени, фабрично бутилирани вода и напитки, или според обстоятелствата – преварена вода.

#Заредете багажа си с много витамини
Добре е да имате в аптечката си и богат арсенал от витамини – С, В комплекс, D и др. Ако не ядете много плодове, витмин С е от решаващо значение, за да запазите здравето на кожата си и добрия имунитет по време на път. В последно време лекарите започнаха да препоръчват по-високи дози витамин D, твърдейки, че той има способността да редуцира раковите заболявания и да подобрява цялостната функция на органите и здравето на костите.

#Консумирайте храни, богати на пробиотици
Огромен процент от добрата си имунна защита организмът дължи на високото ниво пробиотици. Затова приемайте повече такива храни – кисело мляко, кисело зеле, сирене, червени плодове, ябълки, чай. Пробиотиците участват активно и в правилното регулиране на чревния тракт.