Измерените стойности над 140/90 mmHg са сигнал за високо кръвно налягане. Преумора, постоянна раздразнителност с избухлив  характер, наследствена предразположеност, наднормено тегло, оплаквания от бъбреците са фактори за високото кръвно налягане и сред млади хора. Какво може да се направи, за да не се превърне в постоянна хипертония.   

Обикнете чесъна

2-3 сурови скилидка чесън добавяйте редовно във вечерните си ястия. Той е гарантирано природно средство против високо кръвно налягане.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Алицинът от чесъна е веществото, което  премахва спазъма на кръвоносните съдове.

Да дишате правилно, означава че живеете правилно. Научете се да дишате дълбоко и да се успокоявате чрез него при всеки пристъп на ярост и раздразнение. 

Дишането от корема е ефективно

Редуцирайте наднорменото си  тегло само с 4 килограма и ще се удивите, колко добре ще се почувствате, а и стойностите на кръвното налягане ще се нормализират.

Снимка:Thinkstock/Getty Images
Канелата също смъква кръвното налягане. Превърнете я в любима подправка към кафе, капучино или какао. Поръсвайте с нея десерти, печена тиква и ябълки, мляко с ориз, грис халва и т.н.

Комбинацията от валериана, мента и глог по 10 капки от всеки спиртен извлек е чудесно средство срещу стреса и преумората на съвременните хора. Тази чудодейна комбинация ще премахне безсънието и безпокойството, които обикновено съпътстват високото кръвно налягане.

Когато усетите тежест в главата и сте измерили по-високи стойности на кръвното налягане, поставете краката си във ваничка с топла вода с морска сол и ще получите почти мигновено обекчение.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Стречинг- упражненията всяка вечер 1 час преди лягане допринасят за правилно кръвооросяване на мускулите, които са били обездвижени от естеството на работата през деня. Подобряват работата на сърцето и снабдяването на периферията с кръв и кислород, което от своя страна намалява напрежението в големите артерии.

Диетата срещу хипертония включва храни, които са богати на калций, калий и магнезий. Тези елементи понижават кръвното налягане. Калият основно се съдържат в зеленчуците и плодовете; калцият в киселото мляко и сиренето; магнезият в зрял фасул и грах, картофи, кафяв ориз, домати, банани, диня, зеленолистни зеленчуци, мляко, ядки, семена.

Предприемете начин за отказване от тютюнопушенето. Никотиновите цигари  оказват съдосвиващ ефект върху съдовете, предизвикват учестяване на пулса и съответно - хирпертония.

Ограничете натриевата сол и солените деликатеси, консерви , снексове. Обикновено в 100 - 150 г от тях се съдържа дозата сол за един ден.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Контрол на хипертонията