По заснежените улици травмите при подхлъзване и падане се увеличават. В поледицата трябва да се избират обувки и ботуши с равна подметка и добър грайфер при излизане навън. Задължително трябва да се внимава при изкачване и слизане по стълби. Да се ходи с малки стъпки, бавно и по-предпазливо с леко присвити колене.

Ръцете да остават свободни, но не в джобовете, за да може да се запази равновесие с тях при подхлъзване. Зимната шапка е необходима не само, за да предпазва от студа, но би смекчила последиците за главата при еветуално падане. 

При неизбежно падане инстинктивно човек слага ръцете си пред тялото. Така се получават най-масовите счувания на ръцете над китката и лъчевата кост. Добре е, ако има време за реакция да се завърти човек на една страна с присвита ръка в лакътя към тялото, за да се намали тежестта, колкото е възможно при удара. 

След падане върху натъртеното място сложете студен компрес с лед от хладилника в полиетиленов плик за около 20 секунди. Компресът намалява кръвоизлива на мястото, обезболява и предотвратява отока. Ако болката е силна и има съмнение за счупване, незабавно трябва да се потърси лекарска помощ.

Често счупване при възрастни хора е при главичката на тазобедрената кост след спъване или подхлъзване, и рязко падане на задните части. При подхлъзване, човек трябва да се стреми да наклони тялото си настрани, за да предпази таза и главата при падането. При удар на главата се налага задължително преглед от лекар.

За поддържане на здрави кости и еластични сухожилия се препоръчва редовна косумация на извара и сирене, които осигуряват калций, а също така риба и морски дарове, заради богатото им съдържание на фосфор. Желиращите вещества в пачата са полезни за смазването на ставите. Не забравяйте за авокадо, тиквени семки и сусам, които са храни за поддържане на костно-ставната система.