.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Как да се ваксинираме срещу фалшиви новини

Евгений Милов | преди 22 седмици
фалшиви новини
Снимка: iStock
Способни сме да си изградим имунитет срещу невярната информация в интернет

Психолози от Кеймбридж разработват ваксина срещу фалшивите новини в интернет чрез инструменти, които да противодействат на изопачаването на фактите.

Според специалистите превантивното предлагане на малки дози дезинформация на читателите може да помогне да развиват умения, с които да ги разкриват и придобиват устойчивост срещу тях.

фалшиви новини
Снимка: iStock

"Невярната информация е лепкава и може да се разпространява и репродуцира подобно вирус. Идеята е да помогнем човек да изгради имунитет към нея, така че да е по-неподатлив, когато се сблъска с подобни фалшиви твърдения",  коментира ръководителят на изследването д-р Сандър ван дер Линден.

На участниците в прикрития експеримент били представени последователно две твърдения за глобалното затопляне, като фалшивите новини изместили влиянието на известните научни факти.

микроскоп
Снимка: iStock

Но когато истинската информация била подкрепена с дезинформация под формата на предупреждения, фалшивите новини имали по-слабо влияние върху читателите.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Отслабнахте ли вече за морето?