Как да не обичаме за лятото? Учебната година приключва, работата в офиса намалява, идва време за годишната платена отпуска, децата отиват на село при баба, слънцето сякаш не спира да свети, вечерите са дълги и топли, има безброй партита на открито, басейните работят на макс, морето е близо... Въпреки че най-горещият и най-щастливият сезон на годината предлага много от необходимото за организма ни количество витамин D и сякаш от само себе си ставаме по-красиви, да не забравяме да се грижим за една особено важна част от женското тяло - вагината.

През лятото е особено важно да обръщате внимание дори на най-леките симптоми и дискомфорт, защото тогава има твърде много външни фактори, които могат да повлияят - вода (хлор, киселинност, замърсяване на водните басейни), слънце, пясък, пот и др.  

Комбинацията влага и кожа, покрита с бактерии, може да се окаже сериозно здравословно предизвикателство за вагината. При жени с наднормено тегло прекомерното потене и влагата в кожните гънки може да доведе до прекомерно размножаване на дрождите по кожата. От същото са застрашени и жените с по-светла кожа, която по принцип е по-предразположена към поява на гъбички, лишеи, петна и др.  

Ето как да се предпазите от гъбички и цистит това лято:

Мокрият бански 
Топлината през лятото може да направи вашата вагина по-суха, от което следва, че ще е и по-чувствителна. Добавете към това и носенето на мокър бански и определено имате предпоставки за притеснение. Седенето с мокър костюм може да промени рН баланса на влагалището. Топлината и влагата са добри условия за развитие на различни инфекции. Нарушаването на баланса на рН може да причини гъбички, бактериални инфекции, цистит и др. За да предотвратите това, има нещо простичко, което може да правите, след къпане - слагайте сух бански или известно време походете голи.

Снимка: iStock



Къмпинг/планински туризъм

Поради ограничения достъп до бани на къмпингите и планинските пътеки, може би не сте в състояние да почистите вагината си, както го правите обикновено. Ако нямате достъп до течаща вода, просто носете повече сухо, чисто бельо в багажа си и го сменяйте често. Използвайте вагинални хигиенни кърпички. С тях лесно може да   избършете вагината и да премахнете нежеланите бактерии, които могат да причинят инфекция. Кърпичките за вагинална хигиена са без алкохол и са хипоалергенни. Ако искате да се предпазите от комари и ухапвания от насекоми, не пръскайте тази част от тялото си директно. Нанесете с пулверизатор върху бельото и то след като сте се убедили, че препаратът е хипоалергичен. 



Слънчево изгаряне
Слънчево изгаряне на вагиналната област звучи странно, нали? Не така мислят обаче нудистите. Ако се излагате гола на слънцето и тялото ви не е защитено, рискувате да се сдобиете с обриви или зачервяване. Слънчевото изгаряне увеличават риска от рак и бръчки. 

Пясък
Нека пясъкът си остане там, където е бил - а именно на брега или на дъното на морето. Старателно го изтръсквайте от банския си, преди да си тръгнете от плажа. измивайте добре гънките около вагината. Песъчинките полепват по кожата, а заради потта и слънцезащитните препарати понякога дори трудно се отмиват. Ако във вагиналния канал попадне пясък, това може да причини дразнене, както докато сте спокойни, така и по време на секс. Пясъкът може да причини и други неприятности, заради замърсяванията, които полепват по него. 

Тренировки на открито

да поддържате добра форма дори когато сте на почивка през лятото, е чудесно. Имайте предвид обаче, че заради физическата активност и топлото време, потта, която отделяте ще е повече. Където има потни жлези, космени фоликули и косми, има и пот. Това може да причини обрив, бактериална инфекция или възпаления. Най-добрият начин да сте сигурни, че тренирате здравословно, е като избирате само качествено спортно облекло. уверете се, че то е от дишаща материя. Избягвайте бельо, клинове, потници и спортни горнища от найлон или полиестер. Макар да са гъвкави, те не абсорбират потта. 


Летни любовни афери 

Между златните изгреви, забавните партита на открито и розовите залези, е нормално да се появи и някои много романтичен мъж. Не забравяйте, че дори и летният флирт трябва да е с необходимата защитата. Независимо от времето на годината, използването на презервативи е най-добрият начин както за контрол на раждаемостта, така и срещу полово предавани болести.


Дълги пътувания
Продължителното седене на едно и също място, особено в тесни дрехи, които и затоплят много, може да доведе до дразнене на вагината, както и развитие на гъбички и инфекции. По време на дълги пътувания е важно да ходите до тоалетна, без да стискате, а още при първи появили се симптоми за пълен пикочен мехур. Задържането на урина може да доведе до инфекция на пикочните пътища.