Само здравите хора имат бъдеще да преуспяват и да се радват на красив живот. Има периоди, когато тялото може да компенсира и да се  възстановява, въпреки вредата, самонанасяна от лошите навици. Но, това не продължава безкрайно. Най-разпространените вредни навици, благодарение на които тялото се състарява са: податливост на стрес, дехидратация, обездвижване, хронично недоспиване, наднормено тегло. 

Податливост на стрес

Заблуда е, че като се гневите и се борите със затрудненията в живота с цената на нервно изтощение, живеете истински.

Факт е, че ако изработите своята стресоустойчивост, няма да реагирате с прекалено много адреналин при най-малката несправедливост и неблагополучие, които са различни от очакванията ви. Неовладените нервни изблици са главната причина за сърдечни инфаркти и инсулти в мозъка. Изберете си техника за релаксация (дълбоко дишане, молитва, бягане, хоби), но се научете да контролирате разрушителните си емоции.  

 

Дехидратация

Заблуда е, че приемате много течности през деня, защото пиете по няколко кафета и чаши чай, ядете на обяд супа и пиете газирани напитки.

Факт е, че приемът на най-различни течности не може да замени ползата от водата. Тялото се нуждае от чиста вода. Индивидуалните нужди от вода за поддържане на водно-солевия баланс се определят от начина на живот ( физическа активност, тегло, възрастта, здравословно състояние). Средна препоръчителна доза вода за възрастен човек в летния сезон е около 2 л дневно.

 

Хронично недоспиване

Заблуда е, че по-добре е да се живее много наситено без да се губи време в сън.

Факт е, че системното лишаване от сън разстройва нервната система. Кръвното налягане се повишава и се проявяват хормонални смущения. Непълноценният сън води до сърдечно-съдови нарушения (аритмия, стенокардия). Затова, осигурявайте си редовно 7-8 часа сън. Особено ценен за здравето е сънят във времето един час преди и след полунощ.  

Продължава за обездвижване и наднормено тегло>>>

Обездвижване

Заблуда е, че нямате време за спортуване и че толкова сте уморени в край на деня, че не вие до спорт.

Факт е, че 20-30 минути винаги може да отделите за ходене пеш, изкачване на стълбите, като избягвате асансьор, или да направите у дома клякания, скачане с въже или стречинг. Това е инвестиция във вашата стресоустойчивост и няма да влезете във все по-растящата група на хора с наднормено тегло. Знаете ли, че хората, които спортуват, са по-организирани и винаги в добро настроение.  

 

Наднормено тегло

Заблуда е, че излишните килограми развалят само външния вид.

Факт е, че поддържаното в продължение на години наднормено тегло с 5 – 6 и повече килограми води до редица заболявания - хипертония, захарен диабет тип 2, ментаболитен синдром, хиперлипидемия, атеросклероза. Направете усилия да свалите тези килограми и след това се хранете нормално. Начините изберете вие, но трябва да работите едновременно в три аспекта: диета,  активно движение и позитивно мислене.

Разбира се, за справяне с особено вредните навици: тютюнопушене, редовна употреба на алкохол и наркотици, нещата са по-сериозни и е нужна допълнителна професионална помощ.