Влязохме в сезона на празниците. Независимо дали ние сме домакините или гостите, всички имаме желанието да преживеем един перфектен весел купон и да си осигурим здравословно хранене.

Ако сте гости, може да се възползвате от следните идеи:

1. Успокойте глада си в началото със снаксове, късчета плодове или шепа ядки. Така ще преодолеете "състезателното” начало в себе си, да опитате от всичко много бързо.
2. Огледайте приготвените ястия и открийте вашето любимо. Сервирайте си едно или от две от тях. Не пропускайте, ако има деликатеси, специални за сезона. Вземете малки порции от приготвените меса и напълнете останалата част от чинията със зеленчуци и пълнозърнести хлебчета, ако има в наличие.

Забележка!

Добре е на домашно парти да занесете и вие сладкиш или кошничка със свежи плодове

3. Наслаждавайте се на храната и се хранете бавно. Тази стратегия ще ви помогне да сте по-малко изкушени да се върнете втори път. Все пак, нямаме за цел да преяждаме, нали.
4 Заживейте с останалите гости на купона, независимо дали са членове на семейството или приятели. Фокусирайте се върху забавлението. Това е по-специалният момент от срещата ви, без да подценявам удоволствието от вкусната храна.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Препоръките, когато вие сте домакините:

1. Да бъдете очарователни и в добро настроение е първата ви задача.
2. Ястията и напитките трябва да подредите така, че да са лесно и удобно достъпни.
3. Планираното парти изисква и хранителна стратегия. Големи плата с плодове и купички с ядки трябва да посрещнат гостите ви. Мариновани гъби; хумус от нахут с други нискомаслени помазанки, сервирани със зеленчукови пръчици от моркови; пълнозърнест чипс или паста със зеленчуци също са отлични предястия. Разбира се, че трябва да има гриловано или варено крехко месо, пилешко и риба според предпочитанията.
4. Бъдете щедри и раздайте парти-подараци. Когато сте по-близки, може да поставите в подходяща опаковка от останалата храна за вкъщи на вашите гостите.