За да повлияем киселите усещания в областта на хранопровода, е необходимо при всеки конкретен пациент да се изяснят причините за неговия рефлукс: дали е в резултат на наличие на хиатална херния; на възпаление – езофатит, състояние на ДЕС (долния езофагеален сфинктер), на състояние на коремната преса (има ли затлъстяване) или просто си ляга с пълен стомах, спи ли на ниска или висока възглавница и т.н.

# Причини за киселините

Проблемът с киселините или паренето зад гръдната кост има редица причини и се влияе както от диетични, конституционални фактори, така и от начина на живот – физически труд, вредни навици и т.н.

Най-общо солно-киселата секреция, необходима за смилане на хранителните вещества, се произвежда в стомашната кухина от париеталните клетки и няма място в хранопровода. Пътят на стомашното съдържание е в посока дванайсетопръстник – тънки – дебели черва.

При патологии в гастро-езофагеалния сфинктер, както и при повишени перисталтични стомашни вълни се създават условия за рефлукс (връщане от стомашната кухина към хранопровода).

Рефлуксът е не само на кисел сок, примесен с хранителни частици, но може да бъде и на жлъчен сок – когато се явява и горчив вкус в устната кухина.

Понякога при по-бурна обратна перисталтика отделни части от стомаха също могат да преминат нагоре (временно или постоянно) и се получават хиатални хернии, засилващи рефлукса на кисело съдържимо, т.е. получава се порочен кръг.

# Най-подходящи средства срещу киселините

Комбинации от потискащи киселото производство медикаменти с такива, които допринасят за правилно перисталтиране и премахват обратните рефлуксни вълни;

Антициатидните покривни гелове са с временен ефект, но при ерозирана лигавица имат защитен ефект до следващото хранене;

От значение са и епителотоничните витамини, ускорявящи възстановителните процеси на лигавицата;

Много съществен момент е възпитание в правилен режим на хранене (често и на малки порции, с добро сдъвкване на частиците, последно хранене не по-късно от 18-19 ч);

Трябва да се избягват силните подправки;

Добре е да се спи на по-висока възглавница.