Колко пъти сте се озовавали в ситуация, в която седите на бюрото си и неуспешно се опитвате да се съсредоточите върху определена задача? Без значение дали сте у дома и учите за изпит или работите върху някой проект в офиса, сигурно често ви се случва мислите ви да се реят насам-натам, а вие да не можете да се концентрирате по никакъв начин.

Концентрацията е много мощна способност. Тя може да ви помогне да се фокусирате, по-бързо да обмисляте нещата и да взимате решения, както и по-лесно да решавате проблемите и да запаметявате повече информация. Ако си представим придобиването на знания или завършването на определена задача като пътуване до далечен град, то тогава концентрацията е горивото за нашия автомобил, което ще ни придвижва докато стигнем до целта си.

По-просто казано, концентрацията е способността на един човек да фокусира мислите си в конкретна посока за определен период от време, без да се разсейва със странични неща. Някои хора могат да се концентрират по-лесно, а други се сблъскват с трудности, когато трябва да се съсредоточат само върху една дейност.

Добрата вест е, че концентрацията може да се подобрява. Открихме няколко упражнения, които според специалистите ще ви помогнат да се съсредоточавате по-лесно и да използвате по-добре физическите и умствените си способности.

Освобождаване от мислите

Взиране в определена вещ – изберете си обикновен предмет като малко топче, лъжица или чаша. Хванете го в ръце и се концентрирайте само върху него. Завъртете го и го разгледайте от всички страни, като се стараете изцяло да „изпразните” главата си. Отпъждайте мислите си и просто се взирайте в предмета. В началото ще ви бъде трудно и няма да издържите повече от 2-3 минути, но постепенно времето, в което ще можете да останете изцяло концентрирани, ще се удължава.

Концентриране на пръстите - седнете с изправен гръб и повдигнете дясната си ръка встрани на височината на раменете. Дръжте я изцяло изправена. Обърнете главата си на дясно и се вгледайте във върховете на пръстите на ръката си. Концентрирайте се само върху това да задържите ръката си спокойна и гледайте пръстите, без да мислите за каквото и да било. Правете го в продължение на 1 минута, а след това повторете с лявата ръка.

Вглеждане в геометрична фигура – нарисувайте кръг, квадрат или друга фигура върху бял лист хартия и го оцветете. Застанете изправени над листа и се концентрирайте само върху фигурата. Представете си, че тя е единственото нещо, което съществува и не позволявайте нищо да отвлече вниманието ви. Правете това в продължение на 3-4 минути, а след това затворете очи и си представете фигурата, докато образът й не започне да избледнява. Тогава я погледнете повторно, за да си припомните нейния вид и отново затворете очите си, като продължите да се фокусирате само върху нея.

    Броене

    Основното в следващите упражнения е да се съсредоточите само и единствено върху броенето. Освободете се от всички други мисли, които се появяват в главата ви.

    Броене на думи - вземете книга, отворете я на произволна страница и започнете да броите думите в един параграф. Когато сте готови, отново повторете броенето, за да се уверите, че не сте сгрешили. Когато това вече ви се стори прекалено лесно и бързо, започнете да броите думите е цялата страница. Недейте  да включвате съюзите и притежателните местоимения, за да улесните задачата си.

    Броене до 100 - седнете с изправен гръб. Затворете очите си и започнете да си представяте числата от 1 до 100 едно по едно. Когато успеете ясно да визуализирате в главата си цифрата 1, кажете си наум „едно“, а след това започнете да мислите за числото 2. Макар да изгледа лесно, всъщност трябва много концентрация, за да мислите само за задачата и за нищо друго. Първият път, когато решите да изпробвате това упражнение, може да стигнете само до 50, а след това постепенно увеличавайте времето за трениране на концентрацията. Можете да броите и от 100 назад, за да не ви стане досадно.

    Броене с прескачане - ако предишното упражнение ви изглежда лесно, тогава пробвайте броене с прескачане, т.е. прескачайте две или три числа. Например, представете си числото 100, изговорете наум „сто“, а след това се замислете за 97, кажете си „деветдесет и седем“ и т.н.

      Освобождаване от проблемите

      Трудно е да се концентрирате, когато в главата ви постоянно се въртят мисли, които ви измъчват и са свързани с проблемите във вашия личен и професионален живот. Когато тази река от мисли придойде, хората често изпадат в паника и не могат да се концентрират за нищо на света.

      Психолозите съветват, че най-добрият начин да попречите на мислите си да създадат хаос в главата ви е да ги напишете подредени на лист хартия. Направете списък от задълженията и ангажиментите, които трябва да ги свършите през деня. Ако ви измъчва някоя ситуация (например, неприятен разговор с шефа или любимия), опишете нея и чувствата, които буди у вас. Пренесете ли веднъж тревожните си мисли върху хартията, ще можете да ги позабравите, поне за известно време.

      И запомнете, че всичко се крие в упражненията. Колкото повече се тренирате, толкова по-добре ще се концентрирате. Не бързайте веднага да станете експерт по фокусиране, защото това може да ви притесни допълнително. Най-добре е всеки ден да напредвате малко по малко.