Момичета, бъдете честни – колко пъти сте оправдавали отсъствието си от спортната зала с думите „Как съм се схванала само… Нещо си направих предния път. “? Разбира се, казано почти през сълзи и гарнирано с тежки въздишки може и да заблуди „спаринг“ партньорите ви, но вие си знаете, че схващането е просто мускулна треска… И ако вече сте твърдо решени да зачестите посещенията си в залата (основно заради трите пролетни фактора – модни колекции, време за по-къси дрешки и изкушения по празниците), вижте как да се справите с дискомфорта от мускулната треска, за да забравите и последното си спорно, така де, спортно оправдание. 

Раз-два-три… БОЛИ!

На всеки се е случвало известно време след по-интензивни физически натоварвания да се появи болка в определен мускул или мускулна група, траеща от 24 до 76 часа. Тя е враг за спортуващите с желание и допълнителен аргумент за тези, които го правят с нежелание. Често болката е достатъчно силна, за да наруши тренировъчната програма за дълго време.

Въпреки че конкретната причина за това състояние не е установена, основната теория е, че видът мускулно натоварване е главният фактор за развитие на мускулна треска. Упражнения, изискващи много неравномерни натоварвания /като тичане надолу по склон, например/, биха довели до най-тежките форми на мускулна треска. Подобно натоварване би причинило по-големи поражения за мускулната тъкан, отколкото стандартни равномерни натоварвания /като изкачване/.

Before & Аfter

Основна грешка, която допускат повечето жени е, че подхождат към тренировките емоционално. Неправилно е да се мисли, че в един, макар и свръх интензивен ден, могат да бъдат заличени месеци бездействие и обездвижване. В най-добрия случай си докарвате убийствена мускулна треска и минимум 2 дни принудителна почивка.

Но, разбира се, и тук има полезни ходове. Представяме ви няколко малки, но важни съвета за това как да се предпазим от мускулна треска:

1)    Загрейте добре преди тренировката   

Безспорно доказан метод за предпазване не само от мускулна треска, но и от травми и болки в мускулите след тренировка. По време на загряването подобряваме еластичността на мускулите и съединителната тъкан, а това ги прави много по-устойчиви на физическо натоварване.

2)    Стречинг след спортуване

Леките упражнения с цел разтягане са много ефикасни, що се отнася до подобряване на функционалното състояние на мускулите. Освен че подобрява възстановяването, стречингът стимулира и анаболните процеси.

3)    Стъпка по стъпка в натоварването

И едно златно правило, което работи безотказно – последователност в натоварването. Доказано е, че колкото по-внимателно и постепенно се адаптира мускулатурата към нова или по-силна физическа активност, толкова по-малка ще бъде опасността от болки в мускулите. За да избегнете дискомфорта на мускулната треска, повишавайте със стъпка от 10% натоварването на седмица.



По-добре късно, отколкото никога

Е, ако все пак не сте взели мерки преди да натоварите мускулатурата си, запазете спокойствие. Разкриваме ви топ 3 малки тайни как да облекчите и дори да елиминирате болката в мускулите.

1)    Медикаментозна терапия

При силна болка, опитайте да облекчите напрежението в дните след тренировката с болкоуспокояващо средство без лекарско предписание. Това е най- доброто решение за моментално намаляване на болката, но не забравяйте, че приемът на лекарства трябва да бъде добре преценено и съобразено с конкретните симптоми.

2)    Топло или студено?

Сауната (или ваната) е перфектният начин да се намали напрежението в мускулите и да се подобри тяхното възстановяване. Тя помага за регулирането на мускулния тонус, а в комбинация с етерични масла (за препоръчване евкалипт), ни кара да се почувстваме „като нови“.

На противоположния полюс, но не по-малко ефективни са охлаждащите процедури. Студеният душ стимулира кръвообращението, зарежда с енергия и спомага за по-бързото възстановяване от болката в мускулите.

3)    Масаж след тренировка

Масажът е прекрасна алтернатива срещу болката, но и с него трябва да се подхожда внимателно. При мускулна треска той не бива да е дълбок, а повърхностен – да раздвижи само схванатите и стегнати мускули. Препоръчително е да се направи с подходящо камфорово масло и продължителност от около 15-20 минути.

Не забравяйте – пътят към перфектната фигура за новия сезон може да е труден и дълъг, но си заслужава усилията. Без оправдания.