Ето пет практични препоръки за намаляване на стреса: 

1. Ограничете крайния си перфекционизъм 

Съвършенството е цел, която ни движи напред и нагоре, но не бива да бъде постигнато с цената на нервно изтощение. Един човек не притежава умения във всичко и едва ли някой друг очаква да извършите невъзможното, затова не бива и вие да го изисквате от себе си.  

2. Дайте гласност на безпокойствата си 

Не задържайте недоволството си и не потискайте безпокойствата си. Освободете се по-най бързия начин от тях като ги обсъдите с обективен човек - добър приятел, роднина или психотерапевт. По този начин ще видите ясно положението, в което се намирате и стресовата ситуация, която ви е въвела в него. 

3. Интелигентно наблюдавайте настроенията си

Запазването на висок дух е нещо твърде добро и когато сте го овладели, не бива да го загубвате, независимо от обстоятелствата. Контролирайте нрава си по всяко време. 

4. Избягвайте споровете

Спорът е форма на умствена битка. Приемете факта, че има хора, които не могат да общуват добре и се гневят. Научете се да живеете спокойно и весело въпреки тях. Оставете и другите да живеят по свой начин. 

5. Преодолейте постоянната подозрителност 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Не е справедливо към почтените и честни хора да се окажат обект на вашите подозрения. Още повече, това чувство е опустошително за здравето. По-добре е да са ви измамили на дребно, отколкото да се чудите с какви лекове да си осигурите здрав сън и спокойствие. 

Повече как може да овладеете стреса и гнева може да прочетете в книгата "Изграждане на мощна нервна сила” от Пол и Патриша Брег.