Хората, чиито професии налагат ранно ставане – рибари, хлебари, градинари и др.; казват, че след изгрева на слънцето денят е свършил. Те са станали много преди това, били са активни, свършили са голяма част от задълженията си и когато целият останал свят се пробуди – те вече са минали в режим почивка.

Ранното ставане е най-малката стъпка, която можем да направим в посока промяна на живота ни към по-добро. А причините за това са много.

1. Рано сутрин е перфектното време за тренировки

Сутрешните упражнения ви събуждат и след тях денят ви започва с ясно съзнание. Освен това, когато планирате сутрешната си тренировка от вечерта, вие вливате в съзнанието си огромна доза положителен енергиен заряд. Просто прекарвате част от времето си, мислейки за нещо, което ще ви донесе удоволствие и ще помени физическото ви състояние към по-добро.

2. Закуската е най-важното хранене за деня

Когато станете рано, ще имате повече време да обърнете внимание на този детайл от ежедневието си – да нарежете авокадото на тънки резенчета, да издълбаете малки топчета от динята, да украсите смутито си със стружки какаово масло, да добавите джинджифил в палачинките си и т.н. Освен това ще имате и малко повече време да се храните бавно и да се наслаждавате на вкуса на всяка хапка. А когато не бързате с храненето, нивата на захар в кръвта са по-стабилни.

3. Рано сутрин е перфектното време за разрешаване на сложни казуси

Трудните решения не бива да се вземат вечер или късно през нощта. По-мъдрите избори винаги се правят сутрин. Независимо дали имате лични, емоционални или служебни ангажименти, които трябва да бъдат добре обмислени и да им се отдели специално внимание, най-добре е да направите това сутрин. Тогава съзнанието е чисто, необременено, свежо и тонизирано и няма да сбъркате при вземането на решения.

4. Време само за теб

Когато искат да имат малко време само за себе си, повечето хора отлагат часа на лягане. Стоят до късно, но умората натрупана през деня едва ли им позволява да се насладят на това време пълноценно. Ако ставате по-рано сутрин, ще имате възможност не само да правите любимите си неща, но и да ги правите отпочинали и тонизирани след нощния сън. Не си фиксирайте час за ставане, просто го правете 30 минути преди часа, в който всички останали у вас се събуждат. Да се наслаждаваш на началото на деня, в сумрак и в тишина е невероятно изживяване.

5. Имате време за грим
Почти на всяка жена й се е случвало да върже косата си на висока опашка, да се гримира в колата и да бърза за работа. И защо? Защото времето сутрин не й е стигнало за освежаващ душ и грим. Реагираме в такива ситуации по най-практичния начин - косата на опашка, защото нямаш време за прическа; дънките - защото си забравила да епилираш краката си; червеното на светофара - поне за един слой ББ крем. Със сигурност обаче тази визия, създадена набързо, не е най-доброто от себе си, което може да покажете. А можете да я имате само с 20 минути по-ранно ставане! Не е много, нали?

6. Рано сутрин е единственото време, което само вие може да управлявате

Малко по-късно ще се събудят децата – ще се наложи да ги обгрижите, да се съобразите с желанията им за закуска, да повторите няколко пъти „Хайде, че закъсняваме!” Съпругът ви ще ви помоли да изгладите ризата му, да оправите вратовръзката му, да му кажете къде са ключовете от колата. В офиса ще ви затрупат със задачи, поне 3 човека ще дойдат, за да ви обяснят защо тяхната е най-приоритетна. А във времето, в което сте станали рано и сте насаме със себе си, вие сте единствения човек, когото трябва да слушате, чиито желания трябва да изпълнявате. И това е страхотно!