Любимата напитка и цигарите намалявали риска от развитие на Паркинсон. Снимка: Thinkstock / Guliver Photos

Чашата кафе и цигарата са не само приятни, но и ... полезни?! Поне някои съставки в тях имат положително въздействие върху човешкия организъм и по специално върху дейността на главния мозък, защото намаляват риска от болестта на Паркинсон, твърдят американските учени.

Любимата напитка и цигарите намалявали риска от развитие на Паркинсон. Снимка: Thinkstock / Guliver Photos

Специалистите от Колумбийския университет под ръководството на Карън Мардър са обобщили данните от 48 изследвания, посветени на връзката между болестта на Паркинсон и пушенето и 13 изследвания за връзката на тази патология с употребата на кафе.

Оказва се, че кафето и цигарите намаляват риска от развитието на болестта, твърдят специалистите. За пушачите този риск е с 60% по-нисък, като по-малко застрашени от болестта са и бившите пушачи, които са се отказали от този навик.

Употребата на кафе пък намалява риска с 30%. За жените ефектът се проявява в най-голяма степен при умерена употреба на кафе, а за мъжете – при употребата на по-голямо количество.

Любимата напитка и цигарите намалявали риска от развитие на Паркинсон. Снимка: Thinkstock / Guliver Photos

Според учените, тези факти в никакъв случай не означават, че кафето и цигарите предпазват от болестта на Паркинсон, но е напълно възможно съществуването на някакви общи генетични механизми, които определят риска от болестта и пристрастието към кафето и цигарите.