Шоколадът е най-добрият приятел на човека при стрес, разсейва мрачните облаци над главата и прави оптимистични дори най-отчайващите обстоятелства. Здравословен ли е в крайна сметка въпреки това? Ако прекалявате с блокчетата – определено не. Медицината обаче е установила редица плюсове от хубавия, черен шоколад с поне 70% какао. Представяме ви 10 научно доказани ползи от шоколада за човешкото здраве:

1. Полезен е за сърцето и кръвообращението

Черният шоколад помага за възстановяване гъвкавостта на артериите, като същевременно предотвратява прилепянето на бели кръвни телца върху стените на кръвоносните съдове – две често срещани причини за запушване на артериите.

2. Намалява риска от инсулт

Изследователи от Финландия са установили, че консумацията на шоколад намалява риска от поява на инсулт – при това с цели 17% сред хората от изследваната група.

3. Богат е на минерали

Черният шоколад е пълен с полезни минерали като калий, цинк и селен – а 100 грама от черното изкушение (с минимум 70% какао) осигурява 67% от препоръчителната дневна доза желязо.

4. Редуцира холестерола

Доказано е, че консумацията на какао намалява нивата на "лошия" холестерол (LDL), като същевременно повишава нивата на "добрия" холестерол, потенциално намалявайки така риска от сърдечно-съдови заболявания.

5. Полезен е за кожата

Флавоноидите в черния шоколад могат да защитят кожата от вредното въздействие на слънцето – въпреки че, ако е прекалено силно, по-добре използвайте слънцезащитен крем.

6. Помага да отслабнете

Шоколадът наистина може да ви помогне да отслабнете. Неврологът Уил Клоуър е на мнение, че ако разтопите парченце шоколад върху езика си 20 минути преди хранене, това възбужда хормони в мозъка, които ви карат да се чувствате сити. По този начин се намалява приемното количество храна, а впоследствие – теглото намалява.

7. Полезен е за майки и бебета

Финландско изследване е установило, че шоколадът намалява стреса у бъдещите майки, както и че бебетата на такива майки се усмихват по-често, отколкото пеленачетата на родители, които не ядат шоколад.

8. Може да предотврати диабет

Това може да ви звучи несериозно, но е доказано, че какаото подобрява инсулиновата чувствителност. В умерени количества черният шоколад може да забавили или предотврати появата на диабет.

9. Полезен е за мозъка

Смята се, че флаваноидите в шоколада намаляват загубата на памет у възрастните хора, а противовъзпалителни качества на черния шоколад са полезни при лечение на мозъчни травми като мозъчно сътресение.

10. Подобрява настроението

Шоколадът съдържа фенилетиламин (ФЕА), което е освобождаваното от мозъка химично вещество, когато се чувстваме влюбени. ФЕА стимулира мозъка да произвежда ендорфини, които ни карат да летим.