Росен Михайлов е професионален източен терапевт, който работи с едни от най-ефективните източни техники като аюрведа йога масаж, юмейхо, методи от китайска традиционна медицина и звуколечение с тибетски и кристални купи. В работата си интегрира знания от учители от различни краища на света. С тези подходи се цели съхраняване на енергията и поддържане баланса в цялото тяло, а резултатите са цялостно преобразяване - на лице, тяло и аура.

Г-н Михайлов, в този много стресиращ период за цялото общество, какви са съветите ви, за да съхраним здравето си?

На първо място в период, който е стресиращ и за тялото и за психиката, е важно с какво се храним. Наблегнете на плодове и зеленчуци, които са достъпни. Голямото количество вода също е от изключителна важност. Препоръчвам и да се засили консумацията на чесън, който е известен с лечебните си свойства още от древността. В момента срещите ни с други хора са ограничени, така че всеки може да си позволи да използва чесъна в ежедневното си меню. Друг много полезен продукт е лимонът – използвайте сока му, смесен с вода с температура между 30 и 35 градуса. Витамин C подпомага пречистването на черния дроб, който е „лабораторията“ за пречистване на цялото тяло. Тази комбинация е сигурен щит срещу всякакви вируси и помага за изграждането на имунитет.


Как да се справим с негативните ефекти от заседяването вкъщи?
Стоенето вкъщи и липсата на социални контакти напрягат не само тялото, но и ума. Тук може да се обърнем към методите на холистичния подход. Задължителен елемент от престоя ни вкъщи трябва да е физическата активност. Клякания, лицеви опори, тичане по стълби – формата няма значение. Изберете вашето темпо и начин, дори това да е само разтягане или въртеливи движения.

По какъв начин източните практики могат да ни помогнат в момента?
На първо място умът и съзнанието трябва да останат спокойни. За това помага йогата, която може да се опитаме да практикуваме дори сами. Инструкторите от нашия холистичен център също ще са на линия онлайн много скоро, чрез специална платформа. Друг много ефикасен начин е медитацията. Сега е много важно да се стремим към практики, които ни успокояват. Добър вариант е да четем, да пишем и да творим, да се обърнем навътре към себе си и да ограничим достъпа до тревожни новини.

В този период имаме повече време да обърнем внимание на външния си вид, но и сме ограничени във възможностите. Как да се справим с това?
Хубавият външен вид е отражение на вътрешното ни състояние. Преди да инвестираме в скъпа козметика, е много важно да разберем причините за проблемната си кожа. В нашия център методите на терапия са изцяло на принципа отвътре - навън. Но и изолирани вкъщи, без досег до слънце, можем да си помогнем ефективно. За поддържане на здрава и хидратирана кожа използвайте леко масло, без химически съставки, може да свърши работа дори зехтин! Нанасяйте с въртеливи движения по цялото тяло, за да затоплите кожата! Когато си взимате душ – нека водата не е прекалено гореща, защото не е полезно за кожата, туй като тя се изсушава! Изключително важно е да се изпотяваме поне веднъж дневно, чрез вече споменатата физическа активност. Това е най-добрият начин за изкарване на токсините навън.

Снимка: студио Чакра



Каква е вашата прогноза за ефектите върху психиката ни след тази криза?
Кризата ще отнеме време, но хората не трябва да се плашат. Коронавирусът е като всеки вирус, но се разпространява по-бързо. Не трябва да го асоциираме само със смърт. Прогнозата ми е, че хората ще се променят към добро, ще опознаят по-добре себе си и ще ценят още повече здравето си. Като цяло ще станем по-чувствителни и ще започнем да ценим малките неща. Това ще е момент за размисъл, преценка и равносметка в каква посока вървим и как да променим начина си на живот.


Кои терапии ще са най-подходящи, за да се възстановим след тези месеци на стрес?
Най-вероятно хората ще се обърнат към източните практики. Аз бих препоръчал Юмейхо. Това е японска мануална терапия, известна като „божествен масаж“ с древни техники от Китай и Непал. При нея е най-важна правилната симетрия на тялото. Влияе добре на всички видове изкривявания, причинени от продължително седене. Целта ѝ е да раздвижи всички системи в тялото, да деблокира ставите, да подпомогне метаболизма и да кръвоснабди клетките, да стимулира лимфната система и метаболизма. Тя помага изключително добре при хроничната умора, болки в гърба, гръбначни изкривявания, главоболие, депресия, неврози, психо-емоционално напрежение, наднормено тегло и много други.