Изварата (урда) е уникален хранителен продукт – концентрат от млечни белтъци: казеин, албумин и глобулин. Богата е на витамини от група В, калциеви и фосфорни соли. Тя е лека за усвояване, не дразни лигавицата и не увеличава киселинността в стомаха. Белтъчините й се състоят от незаменими сяра-съдържащи аминокиселини, като метионин, цистеин, които има положителен ефект върху храносмилателните органи. Особено полезни са за пациенти с жлъчни и чернодробни заболявания, затова често е наричана "медицинска сестра на черния дроб".

Изварата вапълно отговаря на изискванията към храните, подходящи за болен черен дроб, а именно- да бъдат богати на витамини и белтъчини, с достатъчно въглехидрати, но с ограничени мазнини. Протеините на изварата са частично свързани с фосфора и калция, което помага за доброто им преработване в стомаха и тънките черва, което подпомага организмът да ги усвои в много висока степен. Достатъчни са 100-150 г на едно хранене, но редовно, за възстановяване на обмяната на веществата.

Съдържанието на протеини в изварата може да достигне до 28%, което е повече в сравнение с другите млечни продукти. Тя е полезна също за растежа на костите и кръвообразуването. Богатата на калций извара, пречи на тялото да произвежда кортизол, а увеличеният кортизол в организма е свързан с повишения "лош" холестерол и наднорменото тегло. От минералите в изварата най-застъпен е натрият, следван от фосфор и селен.

Изварата е заместител на млякото за хората с непоносимост към лактозата, тъй като съдържа лактозна киселина, която е много по-лесна за обработване от организма. Специалистите по диететика я включват както в диетичното, така и в спортното хранене. 

Как да си направите домашна извара

След като 1 л прясно мляко кипне се слага в друг по-голям съд със студена вода, за да се охлади бързо. Когато температурата спадне около 35-40°С се добавят 2 супени лъжици кисело мляко и съдът се завива с кърпа. Оставя се за 3 часа на стайна температура. След това се загрява на печката до пълното пресичане. Получената извара се прецежда през марля или тензух. Тя е продукт, който лесно се разваля и трябва да се консумира до 72 часа, запазена в хладилник на 7°С. Ако на вкус изварата киселее, това е знак, че е развалена.

Свързана статия: