.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Истината за бутилираната вода - една от най-големите измами на века

Евгений Милов | преди 1 година
бутилирана вода
Снимка: iStock
Спрете да си давате парите - тези факти ще ви помогнат

По отношение на своя състав, вкусови качества и здравословни ползи, чешмяната и бутилираната вода са почти идентични, като в някои случаи чешмяната от обществени водоеми може да бъде по-безопасна от бутилираната от частни кладенци.

Редакторите на "Business Insider" предлагат редица интересни факти, заради които да спрем да харчим парите си за бутилирана вода и да помислим добре следващия път, когато решим да си купим "една от най-големите измами на века"

- Хората пият с около 10% повече бутилирана вода всяка година, като американците консумират повече, отколкото останалите държави.

- С общо количество от 48,5 млрд. литра или 148 литра на човек за годината, американците пият повече бутилирана вода, отколкото мляко или бира.

бутилирана вода
Снимка: iStock

- През миналата година за първи път консумацията на бутилирана вода сред американците е надминала дори тази на газирани напитки. 

- Не е евтина – при средна цена от $1,22 за галон, хората харчат 300 пъти повече за бутилирана вода, отколкото биха платили за чешмяна. 

- За производството на бутилираната вода е нужна повече вода - американските компании използват 1,39 литра, за да бутилират 1 литър, сочи изследване на "International Bottled Water Association".

- Само 1 от 6 бутилки за вода отива в контейнерите за рециклиране, докато останалите замърсяват природата, сочи изследване в "National Geographic".

бутилирана вода
Снимка: iStock

- Според резултатите от ново проучване на Агенцията за опазване на околната среда в САЩ, почти половината от бутилираната вода е от чешмата – Aquafina (Pepsi) и Pure Life (Nestle) дори се налага да коригират етикетите си през 2007-а, за да отразяват по-коректно това.

- Производството на бутилирана вода е процес, изразходващ много ресурси – изследване в списание "Environmental Research Letters" сочи, че за производството на бутилирана вода, консумирана от американците през 2007-а, са били необходими около 32-54 млн. барела петрол.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?