За някои йогата е метод за разтоварване, за други вид тренировка, за трети - експеримент. Независимо от личните мотивации, добре е да изберем своята йога дисциплина според своите ниво и крайна цел. 

#Ако сте начинаеща и искате да достигната "златната среда". За вас е т.нар. Хатха йога.

Тя е чудесен начин за начинаещите да навлязат в практиките на йога. Тренировките в нея са по-бавни и не натоварват толкова ставите, а фокусът е върху контрола върху дишането и разтягането.

#Имате опит? Опитайте Виняса йога. 

Динамична практика подходяща за енергични хора. Допринася за повишаване силата, гъвкавостта и издръжливостта на тялото и концентрацията на ума.

Практиката включва дълбокоразтягащи асани от стоеж и седеж, които позволяват на практикуващия да свърже дишането с движенията в една преливаща последователност. В края на практиката се изпълняват обърнати асани, които успокояват нервната система, балансират тялото и освежават. Всяка практика завършва с релаксация – пълноценна почивка на физическо, ментално и емоционално ниво.

#Обичате да тичате! Подходяща за вас е Лиенгар йога. 

Това е друг вид подходяща за начинаещи йога. Също като при Хатха йога, движенията между позите и тук са бавни и плавни, но разликата е в това, че при Лиенгар фокусът не е толкова върху дишането, колкото върху баланса и задържането на позите.

#В случай, че сте на търсена на вътрешен баланс е редно да упражнявате Кундалини йога.

Кундалини йога е йога на осъзнаването. Състои се от лесни йога техники, които могат да се практикуват от всеки, независимо от възрастта или физическите възможности. Целта на кундалини йога е човек да разбере своя максимален потенциал и това е един от най-бързите начини да го направи.

Чрез практикуването на Кундалини йога ще изградите здраво тяло, ще развиете балансиран ум и ще се свържете с вътрешната си мъдрост за да сте лъчезарни, силни и спокойни.

#Не сте от йога привържениците, но от любопитство искате да разберете какво е? Опитайте Бикрам йога.

Водени от силното си чувство за скептицизъм, тези от нас, които не вярват в силната на йога тренировки е добре да опитат Бикрам йога, която мастърите наричат още "гореща йога". Тя се практикува в затворени помещения, в които температурата на въздуха е над 40 градуса, а влажността около 40%.

Според Бикрам йога, високата температура при практикуването на йога помага на ставите, мускулите и сухожилията да функционират по-лесно и активно, което може да предотврати евентуални травми, схващания и разкъсвания.