А сега нещо източно, древно и екзотично за всички заети мами и практични дами. Изхождайки от културата и познанията на източната философия, предлагам да се запознаем с няколко любопитни и лековити "хватки" на пръстите на ръцете. Всяка една от тези позиции представлява връзка с космическото съзнание и затова може да лекува. Съществуват над 100 комбинации, които имат за цел да стимулират определени точки и центрове в човешкия организъм. А това е обяснимо, имайки предвид огромния брой нервни окончания, разположени по върховете на пръстите – около 4000.

Хубавото на тези упражнения, наречени още мудри, е, че можем да ги прилагаме навсякъде и по всяко време. При добро желание и постоянство те оказват изключително благотворен ефект не само върху тялото, но и върху духа ни. Мудрите можем да изпълняваме както с пръстите на едната ръка, така и с двете едновременно. Дясната символизира тялото, а лявата – духа.

 

При главоболие
Безименният пръст е свит към областта под палеца, малкият е изпънат. Върховете на палеца, показалеца и средния пръст се допират. Задържаме така 5 минути. Упражнението повтаряме 3 пъти на ден.

За укрепване на имунната система
Свиваме показалеца под сгънатия палец и леко притискаме палеца към страничната част на средния пръст. Безименния и малкия пръст изпъваме. Задържаме тази позиция 10 минути, като повтаряме упражнението от 3 до 5 пъти на ден.

Срещу умора
Притискаме леко един върху друг върховете на палеца, безименния пръст и кутрето. Останалите пръсти изпъваме. Повтаряме мудрата 3 пъти на ден по 5 минути.

За красива кожа
В седнало положение в стойка лотос изправяме гърба и притискаме леко върховете на палците към върховете на безименните пръсти. Външната част на дланите лежи спокойно на коленете. Задържаме тази позиция в продължение на 10 минути.

За вътрешна хармония
Слагаме показалеца и средния пръст около палеца, като притискаме безименния и малкия пръст на двете ръце един към друг. Задържаме позицията 10 минути и повтаряме упражнението 3 пъти на ден.

За бистър ум
Изпълнатите средни пръсти на двете ръце се допират. Същото важи и за палците. Всички останали свиваме и допираме в първата става, така че да се получи форма на сърце. Изпълняваме мудрата 3 пъти на ден по 5 минути.

За прогонване на стреса и напрежението
Свиваме дланите в леки юмруци и поставяме палеца върху безименния пръст. Едновременно с това вдишваме, след което свиваме юмруци, издишвайки шумно през устата. Повтаряме 10 пъти, като накрая разтърсваме дланите.