Внимание: Ако въпреки всичко, миризмата се задържа - консултирайте се, незабавно, с личния гинеколог. 

#Носете дрехи от памук
Факторите, които предразполагат за развитие на повечето бактерии са влагата и топлината - с други думи, температурата на тялото и организма. За да предпазите интимната си област от този риск, особено през лятото, е достатъчно да поддържате оптимална сухота. След измиването с чиста вода, подсушете добре и облечете чисто и сухо бельо, по възможност памучно. Естествената материя, за разлика от синтетичното бельо, има способността да абсорбира влагата, когато се изпотим. В противен случай рискуваме да се появи спарване и лоша миризма.

#Внимвайте с бръсненето
Бръснарското ножче за еднократна употреба използвайте задължително само веднъж. В противен случай рискувате да инфектирате и замърсите мястото, което от своя страна да доведе до така неприятната миризма. Кола маската също е добра идея за поддържане на добра хигиена и гладка и чиста интимна област.

#Мийте интимната област минимум един път дневно
За да се предпазите от инфекции, особено през лятото, мийте интимната си област минимум един път дневно. Така ще се предпазите от риска зоната да се замърси.

#Интимен душ след всяко посещение на тоалетната
Вземайте интимен душ след всяко посещение на тоалетната. Ако нямате такава възможност, запасете се с интимни мокри кърпички, напоени с антисептичен разтвор и освободени от съдържанието на алкохол.

#Мийте се правилно
Мийте старателно областта между външните стени и вагиналния кладенец. Не забравяйте преди това добре да измиете ръцете си със сапун. Разделете долните устни и измийте зоната около клитора с пръсти.

#Леки сапуни
При миене използвайте много леки сапуни – те помагат за предотвратяване на инфекциите и намаляват риска от различни заболявания. Предпазването от бактерии и сухота във влагалището е подходящо да се извършва и с кремове за интимна хигиена, обогатени с антисептични добавки.

#След дефекация
Задължително почистете и интимната област, като избягвате обаче движението в посока от ануса към вагината. Така ще се предпазите от замърсяване и попадане на бактерии във влагалището и уретрата, идващи от чревната флора.