.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Жените с този синдром не могат да имат деца и да правят секс

| преди 3 години
жена
Снимка: iStock
Рядко заболяване отнема много от женствеността на жената

Една на 4500 жени страда от този синдстром. Заради него тя не може да прави секс, нито да има деца. Често синдромът е съпроводен със здравословни проблеми с бъбреците, ставите, храносмилателния тракт и др.

Личната история на една тийнейджърка, родена без вагинаСиндромът на Майер-Рокитански засяга 1 на 4500 жени

Синдромът на Рокитански (MRKH - Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser) представлява аплазия на матката и част от влагалището при жените. Между 9 и 16 седмица от бременността, когато плода се развива, тръбите, които трябва да сформират матката, не успяват да се съединят, и това оставя бъдещата жена без матка и влагалище. Обикновено това състояние се открива, когато момичето е на възраст за поява на първа менструация или когато реши да има първия си полов контакт. Цикълът може да липсва и до 18-годишна възраст, а опитите за секс могат да завършват със силни болки или дори да бъдат с фатален край.

Пластика на влагалището (neo vagina) е един от начините, чрез който може да се реагира на проблема. Но това не означава цялостно заличаване. С пластики, които се извършват най-вече в болници в Германия, се разрешава само въпросът, относно сексуалните контакти. В Швеция има практика, вместо хирургическа намеса, да се извършва т.нар. разтягане, т.е. постепенно оформяне на влагалището чрез физическа промяна на тъкани и мускули.

жена
Снимка: iStock

При всяка от операциите има различен риск за живота на пациента. Много от жените, диагностицирани с този синдром, избират варианта сурогатство, за да станат майки и да имат свои собствени деца.

За сурогатството и майчинствотоДа бъдеш майка е най-естественото право на всяка жена по света. Е, има някои изключения...
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?