Ако някой ви каже, че не страхува от нищо, не му вярвайте. Всеки човек има своите опасения – колкото и неоснователни и дори глупави да изглеждат те понякога.

Страховете обаче зависят и от пола. Изследване, проведено в края на миналата година сред жителите на 12 страни по света, сочи, че жените се боят основно от погрозняването и самотата, съобщава БГНЕС. Китайките не искат да остаряват, тъй като са сериозно загрижени за това кой ще се грижи за тях, когато достигнат преклонна възраст. По силата на законите в азиатската държава всяко семейство има право да създаде само едно дете.

Французойките пък са на мнение, че старостта започва едва на 80-годишна възраст и последното нещо, от което се страхуват е напредването на възрастта.

Мъжете като цяло се боят най-вече от евентуална импотентност и прекалено отслабване.

Ето какво още показват резултатите от любопитното допитване и как точно варират човешките страхове в зависимост от пола:

Женските страхове:

1. Ще престана да бъда привлекателна

Признаците на стареенето - бръчките, сенките под очите, отпуснатите клепачи, белите коси, отпуснатите гърди, напълняването – са сред основните проблеми, които тревожат нежния пол. Това никак не е чудно, при положение, че в наши дни се цени и величае безупречния външен вид, особено на жените. Страхът от застаряване се засилва и поради факта, че дамите свързват усещането за собствените си качества (и недостатъци) с имиджа.

2. Ще остана сама

Страхът от смъртта на половинката също се нарежда сред нещата, които пречат на съня на жените. Жените често се натоварват с мисли за загубата на децата и приятелите. Притеснява ги възможността близките им да починат преди тях.

По-младите жени се опасяват, че след като се омъжат, ще се наложи да се откъснат от предишното си обкръжение.

3. Ще обеднея

Представителките на слабия пол все още се притесняват от перспективата силните им половинки да печелят повече пари от тях. Масово младите жени имат за пример майките и бабите си, които са финансово зависими от мъжете си.

4. Ще заболея от рак

Канцерогените заболявания и особено рака на гърдата е един от най-големите страхове при жените. Статистиките сочат, че смъртността при рак на белия дроб е седем пъти по-висока, но дамите все пак се притесняват повече от рака на гърдата.

На второ място в кошмарите на дамите, що се отнася до здравето, се нарежда ракът на маточната шийка.

Интересно е, че страховете стават по-силни с по-честите посещения при лекар.

5. Ще бъда в тежест на близките си

Както жените, така и мъжете се страхуват, че в даден период от живота си ще са в тежест на партньора или семейството си. При дамите, които по принцип са по-грижовни, това опасение е особено обременяващо. Жената може много лесно да помисли, че съпругът й е неспособен или незаинетресован да се грижи за нея, ако се стигне до това, и още по-малко желае да смущава живота на децата или внуците си.

По ирония на съдбата именно жените, които не искат да са в тежест, рано или късно остават на грижите на близките си. Това се дължи най-вече на факта, че въпросните дами пренебрегват себе си и здравето си, улисани в грижите за семейството и дома.

Мъжките страхове:

1. Ще стана импотентен

Едва ли някой се съмнява, че най-голямата грижа на мъжете е сексуалният им живот. Допитването показва, че представителите на силния пол изтръпват при мисълта, че в един момент подвизите им леглото ще секнат. Нищо не би могло да ги накара да се срамуват повече.

Според резултатите от анкетата при мъжете страхът от импотентност е два пъти по-голям от този от заболяване от или дори смърт.

2. Ще стана кльощав

За мъжете физическата сила е от огромно значение за това да се чувстват пълноценни. Загубата й те определят като най-силния емоционален удар. Защото, освен всичко друго, това е знак, че старостта наближава. Те изпадат в ужас от мисълта, че един ден няма да могат да помагат при местенето на мебели, например, и ще се наложи да молят за помощ. Това е и основната причина да се потят с часове във фитнес залата и да се подлагат на голямо физическо натоварване.

3. Ще се пенсионирам

Мъжете се посвещават на кариерата си в много по-голяма степен от жените. И когато тя приключи, се питат кои са и какво всъщност са постигнали. Възрастта за пенсиониране съвпада с тази на физическото отслабване, което прави удара по егото двойно по-силен.

Тази "дупка" жените запълват с грижите около децата, внуците и приятелите. Много от мъжете обаче смятат, че от този момент нататък биват забравени и стават незначителни като личности.

4. Ще ми отнемат шофьорска книжка

В представите на мъжете колата е много повече от средство за придвижване. Тя е част от самоличността им. В западния свят притежанието на автомобил е символ на свобода, независимост и нови възможности. Мисълта, че някой ден може да се простят с всичко това, побърква силния пол.

5. Ще загубя разсъдъка си

Допускането, че може да получат диагноза, свързана със загубата на разсъдък, плаши мъжете до смърт. Това се дължи на факта, че повечето мъже никога не са се грижили за някого и се страхуват, че ще се озоват в положение, при което няма да могат да мислят трезво и ще трябва да разчитат единствено на близките си.