Още от дълбока древност мъжът и жената са използвали храната, за да примамят обекта на своите желания. Всички знаем, че тя в някои случаи e силен афродизиак. В други, тя въздейства върху нашите усещания и това е възбуждащо, казва Марта Хопкинс, която е съавтор на книгата „Нови курсове: Афродизиак - Готварски наръчник”.

Начинът, по който изглежда, чувството, когато ядеш и колко екзотична, рядка или скъпа е храната – всичко това доведе до определението „афродизиак”, отбелязва Хопкинс.

Макар и да сме ви предлагали различни вариации на темата, открихме още няколко любопитни факта за храните, които ще ни донесат наслада под чаршафите.

Авокадо

Екзотичният плод отговаря на критерия чувственост. Формата му напомня женски гениталии или извивките на женското тяло. Неговата гладка и кремообразна текстура допълва усещането за чувственост, твърди Хопкинс. Тя предлага да добавяме авокадото към зелена салата, заедно с пресен лук, кедрови ядки (друг афродизиак) и дресинг по избор.

Аспержи

Аспержите, с тяхната форма, наподобяваща еректирал мъжки полов орган, съвпадат с визията на Марта Хопкинс за афродизиак. След като опиташ аспержите, те започват да действат, стимулирайки пикочните пътища, подчертава Крис Килам в книгата си „Секси растения: Доказани афродизиаци за мъже и жени”.

„Аспержите те гъделичкат там долу”, казва Килам. Те могат да бъдат сравнени с прочутата „испанка муха” – бръмбарът, като символ едновременно на силен афродизиак и токсин. Така че ако искате да притежавате поне малко от потентността на „испанската муха”, пробвайте аспержите.

Стриди

Могат ли стридите наистина да ни възбудят? Категорично да, заявява Килам. Самото похапване на стриди е част от тяхната сила да възбуждат. Всъщност високото съдържание на цинк в тях събужда либидото.

По думите на Килам, самото чувство да имаш стриди в устата, предизвиква възбуда. „Това е просто нещо необичайно, което слагаш там”.

Какао

„Единственият легален наркотик, с който разполагаме е какаото”, смята Крис Килам. То стимулира производството на т.нар. хормони на „щастието” – серотонин и допамин. Съдържа и фенилетиламин, който се произвежда от мозъка в големи количества, когато сме влюбени. Несъмнено какаото е най-въздействащо, когато консумираме шоколад, който се разтапя лесно и чувствено в устата ни.