Често говорим за афродизиаци и когато се надпреварваме по осведоменост, ефективността на червеното вино и шоколада ни изглеждат неоспорими. Оказва се обаче, че това не е съвсем така.

И макар да сме далеч от мисълта, че имате проблеми в сексуално отношение, малко повече страст никога не е излишна. За тази цел на помощ идват афродизиаците. Кои от тях имат научно доказано действие ли?

Последно изследване показа, че сред природните афродизиаци най-добро влияние на сексуалните функции оказват женшенът и шафранът.

За съжаление на много от нас, същото проучване (проведено от учени в Канада), показва, че действието на така любимите ни вино и шоколад е по-скоро в главите ни, отколкото в реалността.

За да достигнат до тези изводи, умните глави анализирали стотици проведени по-рано изследвания. Съставили и таблица с критерии, с помощта на които едно или друго средство за подобряване на сексуалния живот да бъде определено като действителен афродизиак или не.

Най-добри резултати показали именно женшенът, шафранът и йохимбин, естествена съставка от африканското дърво йохимбе. "Афридизиаците са използвани от хиляди години в цял свят, но науката, стояща зад тях никога не е била добре разбирана", казва проф. Масимо Марконе, един от авторите на научното изследване цитиран от БГНЕС.

Смята се, че алкохолът повишава сексуалното желание, но пречи на доброто представяне в леглото, а за шоколада няма научно доказателство, че е свързан с възбудата и задоволството.