След раждането на бебето животът на майката и бащата се променя – грижи, безсънни нощи, нов ритъм на деня, нови ценности. Неизменно се променя и сексуалният им живот.

Бебетатa са убийците на секса

Така поне твърди психиатъръката Гейл Салц от Ню Йорк. Според нея обратният път на двойката към интимността може да е дълъг и труден – едно истинско предизвикателство.  

Има секс и след бебето - дайте си зелена светлина

Ако лекарят не ви е посъветвал друго, няма медицинска причина да не започнете да правите секс 4 или 6 седмици след раждането. Рискът от инфекции преди това е доста висок. Всяко усложнение по време на раждането удължава и периода без секс. Уверете се, че нямате някакви вагинални проблеми или лохии - кървенето след раждане. В първите дни то е яркочервено, след това преминава в белезникави зацапвания. Енергичните физически движения и лошата хигиена могат да го засилят, така че внимавайте и с двата фактора.                        

Почувствайте се секси

С излишни килограми, отпуснат корем, стрии по бедрата и корема… трудно е жената отново да се почувства секси с тези „бонуси” от раждането. Затова е важно да мине малко време, да се възстановите физически и сами да харесате това, което виждате в огледалото. Само така  ще го хареса и вашият съпруг или приятел.

Секс, лъжи и хумор

В първите дни бебето има нужда да бъде кърмено почти на всеки 2-3 часа. Това означава, че майката трябва да става по няколко пъти през нощта. А щом нощта е за хранене и грижи, сексът автоматично е изключен. Липсата на интимност в тези месеци е начин мъжът да се почувства емоционално по-близък както с новия член на семейството, така и с майката. Със сигурност в този период жената има повече нужда от разговори и съчувствие, отколкото от интимни ласки. Нека разговорите бъдат и първата стъпка към новите ви сексуални отношения. Една малка лъжа от рода „Ако не бях толкова изморена, щях да те подлудя в леглото” със сигурност ще накара и вас, и него да с е почувства по-добре. Въпреки че и двамата знаете, че точно в този момент хич не ви е до това.

Когато се възстановите от раждането и влезете в ритъм, може да използвате свободното време, докато малчугана спи или за него се грижи някой роднина, за да се отдадете един на друг. Но в никакъв случай не изключвайте варианта той да се събуди в най-неподходящия момент. Затова е важно да имате чувство за хумор и да сте готови да реагирате според ситуацията.

Хормони за хармония

Хормоните също са едни от виновниците за липсата на желание за секс. Нивата на естрогена рязко падат след раждане. Това намалява и отделянето на вагинален секрет, което прави секса болезнен за жената. Решението – пробвайте различни пози или използвайте лубриканти (елателно е след като сте спрели да кърмите). Ако болката при сексуалния контакт не отшумява, консултирайте се с лекаря си.

Хормоните са в основата и на следродилната депресия. Често в продължение на месеци жената се чувства тъжна и изплашена. Не желае да контактува с никого. Има и крайни случаи, в които не иска да се грижи и да вижда дори бебето си. Причините за депресията са комплексни. Затова тя протича по различен начин и е с различна продължителност. Няма универсален лек за нея (все пак това не е и болест). Но ако вашият случай се очертава като тежък, непременно се посъветвайте с личния си лекар.

Секс по различни начини

Ако не сте готова за пълна програма, пробвайте само орален секс, петинг, стимулация с ръце, еротичен масаж. Все пак секс е и всичко това. Изразявайте емоциите и чувствата си  - дръжте се за ръце, целувайте се, прегръщайте се, гъделичкайте се по гърба. Интимността е като огъня – трябва да се поддържа.

Сменете гледната точка

Понякога след раждане жените се отърсват от много сексуални комплекси. Гомяма част от тях чак тогава изпитват оргазъм. Новите изживявания са свързани и с промените – външни и вътрешни, които настъпват в тялото на жената. От романтичен сексът може да стане див, вместо занимание за уикенда да се превърне в ежедневие.