Задача на родителите е да не отричат сексуалността, а да разговарят със своите деца за нея. Без да пропускат и усещането за романтичност. Тя е важна част от доброто възпитание и култура в интимното общуване.

Ето основните препоръки към родителите на тинейджъри:

1. Приятелството е добра база за доверие, но не губете границите на своя авторитет.

2. Свръхпротекцията не позволява събиране на личен опит от вашето вече пораснало дете.

3. Не се подигравайте на чувствата им, а наблегнете на специалното внимание към любимия човек и нежността.

4. Бъдете търпеливи и слушайте повече. Страхът от родителската реакция, че родителят няма да приеме казаното, кара детето да лъже.

5. Интересувайте се от приятелите им, опознайте ги, научете техния "език" и вкусове. Така ще се ориентирате по-лесно, по-точно и бързо, ако възникнат кризисни проблеми.

6. Интересувайте се от информацията, която детето получава чрез спорт, филми и музика. Не ги отричайте, а коментирайте с детето, разбиращо. Приемете различията между поколенията.

7. Открито споделете как изглежда опасността от ранен секс. Децата смятат за престижно да имат сексуален опит, но нека да знаят за опасността от нежелана бременност, наред с опасността от полово предавани болести като СПИН/HIV, гонорея, хламидиаза, хепатит В и С и др.

8. Поощрявайте всяка негова добра изява и давайте израз на родителската си любов. Така детето ви ежедневно ще се гордее със себе си и ще се чувства обичано, и няма да бъде изкушено да "скочи” там, където го харесват, без да се замисля.

9. Въдете внимателни, ако детето изведнъж стане по-затворено, агресивно, плачливо, рязко намали успеха, спре да споделя, да се храни, страни от приятелите, ходи незаинтересовано за външния си вид, отслабва или напълнява много рязко. Не се колебайте да потърсите психологическа подкрепа, защото без да подозирате нещо сте пропуснали.