.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Противозачатъчните хапчета могат да предизвикат дълготрайна депресия при тийнейджърките

Евгений Милов | преди 10 седмици
Противозачатъчни хапчета
Снимка: iStock
Ново проучване установи връзка между използването на противозачатъчни хапчета в миналото и уязвимостта към психични проблеми на по-късен етап в живота

Всички знаем, че противозачатъчните хапчета може да влошат психичното здраве на жените, докато ги приемат, но какво се случва, когато ги спрат? Резултатите от ново проучване сочат, че рискът от дълготрайна депресия нараства за момичетата, които са приемали противозачатъчните хапчета, когато са били тийнейджърки. 

Противозачатъчните хапчета правят живота на жените по-нещастенКонтрацептивите рефлектират негативно върху менталното здраве на дамите

В проучването, публикуван в "Wiley Online Library", изследователите установяват, че жените, които използват орални контрацептиви като тийнейджърки, са по-склонни да страдат от депресия на по-късен етап от живота си - дори години след спирането им.

Проучването е обхванало 1236 жени на възраст между 20 и 39 години, като учените откриват, че жените, които са приемали противозачатъчни хапчета в тийнейджърските си години, са изложени на по-висок риск от клинична депресия (16%) в сравнение с тези, които никога не са ги приемали (6%), както и жените, които току-що са започнали да приемат орални контрацептиви като възрастни (9%).

Противозачатъчни хапчета
Снимка: iStock

Въпреки това изследователите твърдят, че проучването не може категорично да заключи, че употребата на хапчето причинява повишена депресия. Авторите на изследването анализират в "The Conversation" предишните противоречиви констатации за връзката между противозачатъчните хапчета и психичното здраве на жените, критикувайки други проучвания, които разглеждат изключително техните краткосрочни ефекти и отчитат само настоящата употреба на орални контрацептиви, за разлика от предишната им употреба в миналото.

"Ние вярваме, че има спешна нужда от повече изследвания по тази тема. Не вярваме, че е възможно всички жени да имат същите странични ефекти, когато приемат противозачатъчни хапчета", пишат изследователите.

Противозачатъчни хапчета
Снимка: iStock

"Надяваме се, че нашето изследване може да подтикне тийнейджърите и техните родители да говорят с лекарите си за рисковете и ползите, свързани с различни възможности, които им се предлагат, особено ако имат фамилна обремененост за развитие на депресия или друга причина да мислят че те могат да бъдат особено уязвими към определени странични ефекти на тези лекарства", допълват специалистите. 

Как противозачатъчните хапчета влияят върху кожата Продължителната употреба на противозачатъчни хапчета може да доведе до образуване на пигментни петна и акне по кожата. За да избегнете подобни рискове, последвайте съветите на експерта
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Спазвате ли диета в момента?